Cum alegem samponul care ni se potriveste?

Daca multe dintre produsele cosmetice pe care le gasim in magazinele fizice sau virtuale sunt optionale in rutina noastra de ingrijire si de frumusete, samponul este un produs esential, de care nu ne putem lipsi, si de care depinde atat frumusetea, cat si sanatatea parului nostru.

Care este rolul samponului

Spalarea parului este asemanatoare spalarii pielii. Practic, apa indeparteaza murdaria, dar nu poate indeparta depunerile de sebum. Substantele chimice pe care le contin sampoanele - surfactanti, sulfati, sodiu, dietanolamina, trietanolamina etc - ajuta parul sa fie curat, dar, in timp, il pot deteriora. Pentru a alege samponul ideal, trebuie sa facem un compromis cat mai eficient si fie sa evitam substantele nocive, fie sa ne asiguram ca sunt in cantitate mica, in timp ce ne asiguram ca produsul pentru care optam este adaptat nevoilor noastre.

Este important sa nu facem alegeri doar pentru ca un anumit produs este laudat sau a avut un succes nebun la una dintre prietenele noastre sau la una dintre vedetele pe care le simpatizam, ci sa ne evaluam cat mai onest starea parului si sa optam pentru un sampon care sa contina exact acele ingrediente care sa ne ajute podoaba capilara sa isi atinga potentialul de frumusete si sanatate.

Pentru par uscat, tratat si deteriorat

Pentru parul uscat, tratat si deteriorat trebuie sa folosim un sampon cu o formula hidratanta, care sa ii dea o textura placuta si un plus de stralucire. Astfel, e important sa verificam ca samponul ales contine unul sau mai multe dintre urmatoarele ingrediente: keratina (care contribuie la reconstructia structurii parului), ceramide (uleiuri care exista in mod natural in firul de par, dandu-i luciu) sau uleiuri naturale de Shea, de cocos, de Jojoba etc, care hidrateaza firul de par.

Pentru par gras

Parul si scalpul care se confrunta cu o secretie ridicata de sebum are nevoie de un sampon echilibrant, care sa nu stimuleze productia de sebum. Sunt de evitat sampoanele care contin uleiuri si de preferat cele care contin ulei din arbore de ceai (care impiedica inmultirea bacteriilor, pentru care excesul de sebum este un mediu propice), ulei de menta (stimuleaza circulatia si mentine PH-ul in limite normale sau extras de aloe vera (reduce inflamatia).

Pentru par cret si ondulat

Deloc simplu de tinut in frau, parul cret si ondulat are nevoie de produse de curatare care sa ii ofere un nivel ridicat de hidratare, astfel incat sa fie elastic si sa nu se rupa usor. Trebuie sa alegem sampoane care contin uleiuri naturale, acid linoleic (eficient cand vine vorba de un par corect hidratat) si miere, pentru flexibilitate.

Pentru par fin

Oricat de mult ne-am stradui sa ne coafam si sa ne aranjam parul fin, succesul va fi modest daca samponul nu este ales corect, pentru a-i da textura si un aspect sanatos. Este important sa alegem un produs care sa contina ingrediente cum ar fi colagen si biotina (care dau volum) si proteine hidrolizate din grau (pentru o hidratare intensa si un fir de par mai gros).

Pentru par normal

Parul normal este cel mai rasfatat, deoarece avem multe optiuni de sampon (si de alte tipuri de produse par) la indemana. Important este sa nu ne usuce parul sau pielea capului si sa curete eficient. Ah, si inca ceva! Este dificil sa gasim sampoane care sa nu contina niciunul dintre ingredientele de mai sus, dar sfatul nostru este acela de a evita sampoanele pe eticheta carora ingredientele de mai jos apar printre primele, deoarece acest lucru inseamna ca sunt in cantitate mare.

 Ingredientele nocive care trebuie evitate

Pe site-ul Medimfarm gasim o lista cu substantele nocive pe care trebuie sa le evitam atunci cand ne alegem samponul potrivit. Haideti sa tinem cont de aceasta lista data viitoare cand facem shopping:

  • Laurilsulfat de amoniu si de sodiu, substantele care creeaza spuma specifica sampoanelor, in cantitati mari pot perturba cresterea naturala a parului;
  • Clorura de sodiu - sau sarea de masa - poate fi vinovata pentru iritarea si uscarea scalpului si poate anula efectele tratamentelor cu keratina;
  • Polietilenglicolul (PEG, polietilena, polioxietena), un agent de ingrosare, poate subtia firul de par si usca pielea capului;
  • DEA si TEA (dietanolamina si trietanolamina) fragilizeaza firul de par;
  • Parabenii pot contribui la caderea parului si la iritarea scalpului;
  • Formaldehida poate duce la caderea parului, atunci cand este folosita in cantitati mari;
  • Propilenglicolul, al carui rol este sa protejeze produsul de inghet pe timpul transportului, poate irita scalpul si poate provoca reactii alergice;
  • Lanolina ingreuneaza firul de par si impedica hidratarea naturala;
  • Dimeticona poate sigila porii scalpului, provocand iritatii severe si acnee;
  • Alcoolul usuca firul de par atunci cand este folosit in concentratii mari;
  • Parfumurile si colorantii sintetici (FDC, DC) pot sensibiliza si irita scalpul pot irita scalpul.