Soarele: LOVE or HATE? Cum sa il transformam in prietenul nostru

Despre soare s-au spus multe. Ba ca ne imbatraneste prematur, ba ca poate cauza cancer de piele, ba ca e vital pentru sanatate! Ce sa mai intelegem?
Am decis sa lamurim problema si sa intelegem in ce fel poate soarele sa fie, in egala masura, un dusman si un prieten. In ce fel ar trebui sa il tratam ca sa ne raspunda frumos si cum ne putem proteja de efectele sale negative.

De ce este BUN soarele

Soarele este cea mai importanta sursa de vitamina D pe care o avem la dispozitie. Iar vitamina D are legatura directa cu absorbtia de calciu, esential pentru sanatatea noastra. Vitamina D este supranumita “vitamina soarelui”, iar lipsa acesteia se face simtita in special in anotimpurile reci. Daca nu avem vitamina D, apar afectiuni si inflamatii ale gingiilor, este afectata structura osoasa din jurul dintilor iar pe termen lung ne putem confrunta chiar cu osteoporoza. Vitamina D ajuta si la sanatatea ochilor iar un rol important il are inclusiv pentru buna functionare a sistemului imunitar. 20 de minute de expunere la soare ne ajuta corpul sa elibereze o substanta numita oxid nitric, care are rolul de a scadea tensiunea arteriala. Pe langa aceste beneficii, psihologii au observat- si nu era greu de remarcat!- ca lumina soarelui ne ajuta sa fim mai optimisti, sa ne odihnim noaptea mai bine pentru ca organismul nostru face mai usor diferenta intre zi si noapte si elibereaza melatonina, hormonul natural al somnului. Lipsa soarelui accentueaza starile de anxietate, poate duce in timp la depresie si ne afecteaza per total felul in care percepem viata. Odata ce avem parte de soare, devenim, pur si simplu, mai vii, mai veseli, mai sanatosi, mai activi si mai optimisti. Tot optimism simtim si cand aflam ca expunerea la soare ne ajuta sa pierdem kilogramele in plus! Acest lucru se intampla din doua motive. Pe primul il putem deja intui: cand ne simtim bine psihic, este mai putin tentant sa mancam emotional. Da, ne referim la acele momente cand dam iama in ciocolata ca sa ne ridicam moralul sau cand o felie de pizza este doar inceputul festinului pentru ca ne bucuram de mancare ca de o vizita la psihoterapeut. Al doilea motiv are mai multa legatura cu felul in care functineaza organismul nostru. Indirect, prin absorbtia de vitamina D, se reduce cantitatea de grasimi viscerale pe care le acumulam. De asemenea, grasimea subcutanata se arde mai usor si, odata cu ea, se reduce si celulita!

De ce este soarele NOCIV

Efectele nocive se leaga de radiatiile solare care, la orele pranzului, cresc in intensitate. Acestea ard pielea, o imbatranesc, o dezhidrateaza si pot duce chiar la aparitia cancerului de piele. Sunt orele la care soarele devine foarte antipatic si periculos. Persoanele cu acnee pot remarca o scurta perioada in care problema pare sa se reduca: cosurile dispar pe moment, pielea se bronzeaza si leziunile post acneice par estompate. Din pacate, efectul este de scurta durata si, de cele mai multe ori, urmeaza o perioada in care glandele sebacee se revolta, produc si mai mult sebum iar acneea se acutizeaza. Pot aparea si iritatii neplacute ale pielii, pe langa arsurile deja celebre. Iar daca iti imaginezi ca acele straturi de piele arsa pe care le desprinzi de pe umeri sunt ca un fel de intinerire fortata a pielii, te inseli. Dermatologii ne avertizeaza ca fiecare sesiune de arsuri de piele ne face, de fapt, mai vulnerabile in fata cancerului de piele!

Si atunci cum procedam?

Ca in multe alte relatii, si in relatia cu soarele este nevoie, in primul rand, de masura si de o informare corecta! 20 de minute de expunere zilnica la soare sunt suficiente pentru a ne bucura de efectele sale pozitive. Atat are nevoie corpul pentru a produce vitamina D. Cand suntem in oras, o plimbare spre birou, dimineata, va face minuni pentru sanatatea si tonusul nostru. Sau 20 de minute de sport in aer liber, ori o iesire cu colegii la pranz cand puteti manca la o terasa si nu in fata ecranului calculatorului. Suna bine, nu? Cremele cu factor de protectie sunt esentiale, iar adaptarea lor se face la tipul de piele pe care il avem. Aici este ideal sa ceri opinia unui medic dermatolog care te va lamuri ce SPF este potrivit pentru tipul tau de piele. In cazul vacantelor, oricat de mult te-ar tenta sa dormi pana tarziu, sanatos este sa ajungi pe plaja dimineata devreme si sa faci o pauza de cateva ore la pranz, cand nivelul radiatiilor creste. Retine ca nu este de gluma, iar racoarea pe care o gasesti sub umbrela de plajanu te pazeste de radiatii!

Produse cu protectie solara

Pe SOLE gasesti o selectie perfecta de produse cu protectie solara, atat pentru ten cat si pentru corp! Fa-ti din timp cumparaturile pentru ca vara asta soarele sa devina cel mai bun prieten al tau si al familiei tale, nu neglija protectia solara nici in zilele petrecute in oras, caci soarele este si aici pe cer! Nu in ultimul rand, cand iti doresti un bronz rapid retine ca nu expunerea indelungata la soare sau tratamentul agresiv la solar este solutia, ci cremele autobronzante formulate natural, bland. Acestea iti vor oferi acea piele ciocolatie delicioasa fara niciun risc!

SOLE este destinatia ta de happy shopping. Descopera selectia noastra pentru o vara superba!