ISTORIA MODEI: CHRISTIAN DIOR

"Fericirea este secretul intregii frumuseti. Nu exista frumusete fara fericire.”

Christian Dior

Cand spui fast si grandoare, spui Dior. Unul din numele mari ale modei, Christian Dior a fost un creator francez, ale carui piese au fascinat intreg mapamondul, si a carui mostenire continua sa influenteze lumea modei pana in zilele noastre. Intinzandu-si aria de acoperire in toate domeniile frumusetii, Dior a devenit rapid un nume cunoscut atat pe catwalk, prin haine care mai de care mai impresionante, cat si in magazine de specialitate, prin parfumurile sau produsele de cosmetica, aflate la mare cautare in intreaga lume. A fost si este un brand care a revolutionat cu adevarat moda, in special in Paris, ajutand capitala Frantei sa cucereasca lumea modei si, mai presus, a ajutat femeile sa isi recapete increderea in sine, imbracandu-le in cele mai fine materiale, si dandu-le cele mai bune masuri si forme.

Christian Dior s-a nascut in nordul Frantei, pe coasta Normandiei, in orasul Granville, de la malul marii, ca fiul unui cunoscut si bogat fabricant de ingrasaminte. La varsta de 5 ani, paraseste Normandia si se muta cu intreaga familie la Paris, un pas care i-a deschis primele drumuri spre a-si hrani inclinatiile artistice. Desi parintii sai il visau un diplomat de succes, Dior avea un talent grafic extraordinar, incepand chiar sa isi vanda pe strada unele dintre schitele sale, pentru a avea bani de buzunar. Vazand aceste inclinatii ale fiului sau, tatal ii cumpara o mica galerie de arta, unde Christian Dior, impreuna cu un amic, incepe sa vanda tablouri ale unor artisti, mai mult sau mai putin cunoscuti ai vremii, inclusiv Pablo Picasso, Georges Braque sau Jean Cocteau.

Vezi aici selectia de produse Christian Dior!

Insa, ca orice minune, si aceasta a durat putin, deoarece, dupa Marea Depresiune din 1929, mama si fratele acestuia au decedat, iar afacerea tatalui sau a inceput sa se clatine, acesta fiind nevoit sa inchida mica galerie de arta. In vremea imediat urmatoare, Dior incepuse, din nou, sa isi vanda schitele pentru bani, iar in 1935, a reusit sa isi gaseasca o slujba de desenator in cadrul revistei Figaro Illustré. Cativa ani mai tarziu, este angajat ca asistent de catre croitorul Robert Piguet si mai tarziu, dupa capitularea Frantei in fata Germaniei, in 1940, Dior este angajat de Lucien Lelong, a carui casa de moda imbraca deopotriva femeile franceze, cat si pe cele germane, sotii de lorzi sau ofiteri nazisti. Pe vremea cand inca lucra in slujba lui Robert Piguet, schitele lui Dior, au fost de un succes rasunator, acesta dand lovitura si captivand femeile cu fustele „Cafe Anglais”.

Vezi aici selectia de produse Christian Dior!

Casa Dior a fost fondata in 1946, in Paris, pe Avenue Montaigne, sustinuta fiind de Marcel Boussac, un magnat al bumbacului. Prima colectie introdusa pe piata in 1947, a fost dedicata femeilor suave, prezentand nu mai putin de 90 de piese diferite.

Vezi aici selectia de produse Christian Dior!

Look-ul adoptat de liniile Corolle si Huit constau in fuste pana la pulpe, talii stranse cu curele, si busturi pline. Opulenta designurilor sale in acea vreme contrastau puternic cu realitatea sura a Europei zguduita de razboi, dar tocmai acest contrast a ajutat la restabilirea Parisului ca vesela capitala a modei care fusese candva. Liniile indraznete si elegante ale designului Dior au continuat sa stapaneasca lumea modei peste doua decenii. Putem afirma cu siguranta ca Dior a avut un rol important in propulsarea Parisului si instituirea acestuia ca si capitala a modei. Totusi, Dior nu s-a limitat doar la acest oras, extinzandu-se si mai ales concentrandu-se asupra Statelor Unite.

Vezi aici selectia de produse Christian Dior!

Fiind un superstitios, Dior avea cateva ticuri pe care le repeta obsesiv la fiecare prezentare a sa: exista cel putin o haina care purta numele orasului sau natal, Granville, cel putin un model purta floarea sa preferata, lacramioara, si nu incepea nici o prezentare pana nu isi consulta ghicitoarea care ii citea in cartile de tarot.

In 1949, Dior a fost primul croitor care si-a licentiat creatiile. Realizand importanta look-ului complet, cel care include tinuta intreaga, completata de pantofi, manusi si palarie, Dior a atribuit licenta numelui sau unei game variate de accesorii de lux. Blanuri, ciorapi, cravate si parfumuri erau deja produse in centre regionale din lume, asa ca numele sau s-a raspandit repede, si miscarea de a licentia aceste produse a fost una desteapta si profitabila pentru Casa Dior.

Aceasta si-a intins influenta mai departe prin scoaterea pe piata a primului parfum, Miss Dior, un tribut adus surorii sale, supravietuitoare intr-un lagar de concentrare pe durata celui de-al doilea razboi mondial. Si linia de parfumuri nu s-a oprit aici. Au urmat pe rand succese rasunatoare cu Diorama (1949), Diorissimo (1956) si Diorling (1963), Dioressence, un parfum potent si carnal, Eau Sauvage si Diorella, ambele fiind arome fresh pentru femeile si barbatii emancipati ai anilor 1960-70.

Da click aici pentru cele mai faimoase parfumuri marca Christian Dior!

In 1980, Dior a lansat unul dintre cele mai extravagante si „nerusinate” parfumuri din intreaga lume: Dior Poison. Campaniile care l-au insotit au pasit indraznet in lumea sexului si a pericolului, complimentand caracterul intens si sexy al parfumului insusi. Parfumul efectiv era atat de imbietor, incat unele din restaurantele din New York, afisau la intrare afise prin care ii rugau pe clienti sa nu poarte Poison.

Click pe acest link pentru a comanda parfumul Poison.

Imediat dupa succesul parfumurilor, a urmat in mod natural linia de pantofi si cea de cosmetice, care s-au bucurat de aceeasi popularitate. Insa, activitatea casei a fost brusc dezechilibrata, odata cu moartea lui Christian Dior, care, cu putin timp inainte de a suferi atacul de cord fatal, il pusese la succesiune pe tanarul Yves Saint Laurent, care a devenit director artistic. Atat el cat si predecesorul sau, Marc Bohan, au adus casei Dior succese rasunatoare, prin prezentarea colectiilor in stiluri proprii, unice si elegante.

Cele mai iconice piese ale colectiilor Dior raman, fara indoiala, urmatoarele: geanta Lady Dior, creata in 1995, o geanta chic si feminina. Chiar printesa Diana a fost una din fanele acestei genti, una din cele mai speciale creatii marca Dior. Geanta Dior Bar, lansata in 1947, odata cu colectia „New Look” este, de asemenea, o creatie de succes. Din gama parfumurilor, amintim J’Adore, lansat in 1999, cu note de bergamot, mandarina, iasomie, trandafir turcesc, violete si orhidee, un parfum care incanta si cucereste instant simturile oricarei femei. Rochia Dior Bubble Dress este o piesa statement a Casei Dior, creata in 1956, devenind rapid un model de creativitate si sofisticare. In ceea ce priveste tinutele complete, tinuta Dior Bar Suit este una din cele mai celebre. Creata in 1947, a avut un succes imens, in special datorita unghiurilor care accentueaza linia taliei. Nici cosmeticele Dior nu sunt mai prejos, linia Capture bucurandu-se de un real succes. Din 1986 si pana in zilele noaste, produsele de ingijire a pielii marca Dior au reprezentat un pas important al evolutiei acestui brand. Impreuna cu acestea, si rujurile Dior, in special Dior Rouge Iconic, au reprezentat o parte esentiala a gamei de produse cosmetice Dior. 

Da click aici pentru gama de cosmetice.

Casa Dior este una dintre cele mai importante din lumea modei, ramanand la fel de competitiva si de puternica si acum, fiind un nume cautat si adorat de fashionistele din intreaga lume. Dior a lasat in urma sa un nume imens, un nume care isi continua firul cu aceeasi grandoare si eleganta, un nume care va continua sa inspire si sa cucereasca.