Interviu cu Einat Dan, unul dintre cei mai apreciați make-up artiști internaționali

Din armată, în studio cu Adriana Lima și alte top modele pentru editoriale în Vogue, Elle și L’Officiel

 Visa la o carieră în dans, însă o simplă fotografie din vitrina unei școli de make-up a determinat-o să aleagă o altă ramură artistică – cea a machiajului și a picturii corporale. Cei doi ani petrecuți în armată au învățat-o disciplina necesară în orice meserie, iar de la 21 ani pune pasiune în orice proiect, colaborând cu top modele internaționale și reviste de modă renumite în întreaga lume. SOLE vă prezintă astăzi o poveste de admirat ce o are ca personaj principal pe Einat Dan.

 

Când ai intrat prima dată în această industrie de beauty? Ce te-a inspirat să devii un make-up artist?

Am început în urmă cu 22 ani. Am fost întotdeauna pasionată de arta machiajului, deși nu visam la o carieră în acest domeniu. Cochetam cu dansul și le machiam pe prietenele mele încă de la 11 ani, așa că până la urmă totul a decurs natural. Abia la 21 ani pot spune că am simțit cu adevărat că viitorul meu profesional se va restrânge în acest domeniu.

 

Știm că înainte de a începe acest drum, ai fost și în armată. Cum a fost această experiență pentru tine?

În Israel, țara mea natală, armata este obligatorie atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Când ai împlinit 18 ani, ești automat înrolat. Așa că am știut acest lucru încă de mic copil și am crescut știind că va urma să fac acest lucru pentru a-mi proteja țara. Și am făcut-o cu toată dragostea.

Photo Josh Brandao

 

Desigur că nu este ușor să fii departe de casă la o vârstă atât de fragedă și să te antrenezi din greu, dar cred că perioada petrecută în armată mi-a oferit multe avantaje. Am învățat disciplină, cum să mă protejez pe mine și pe alții și mi-am dezvoltat multe aptitudini, deci pentru mine a fost o experiență foarte bună.    

 

Cum ți-ai descrie propriul stil de machiaj?

 

Stilul meu este mereu diferit, mereu unic. Întotdeauna încerc să rămân la current cu noutățile, dar să inovez prin tehnici și stiluri noi. Sunt foarte atentă la detalii, de altfel foarte multe persoane mă numesc „Regina detaliilor” J, însă pot spune cu siguranță că ofer mai multe stiluri de machiaj. Iar faptul că mă ocup și de bodypainting, dar și de make-up avant garde și editoriale de fashion mă ajută să am parte permanent de noi experiențe.

 

 Ai învățat arta machiajului singură sau ai avut parte și de cursuri specializate?

Am început cursurile unei școli de make-up din orașul meu natal, Tel Aviv, iar o lună mai târziu managerul școlii m-a trimis deja la primul meu job. Ulterior, au urmat multe altele, fapt care m-a determinat să renunț la cursuri și să învăț din propria experiență. Astfel, toate tehnicile și stilurile pe care le expun prin machiaj mi le-am definit singură. La 22 ani am început deja să predau eu însumi cursuri de make-up, iar astăzi susțin workshop-uri și masterclass-uri în întreaga lume.

Photo Josh Brandao

 

Crezi că trainingul profesional este important pentru artiștii aflați la început de drum?

Cred că este foarte important ca orice make-up artist să meargă la workshop-uri și cursuri susținute de specialiștii din industrie. În felul acesta, își pot extinde aria de expertiză, pot învăța noi tehnici și pot descoperi noi stiluri de abordare.

 

Cum ai început să realizezi pictură corporală?

Bodypainting este motivul pentru care am început să fac make-up. Am văzut câteva fotografii cu astfel de lucrări în vitrina unei școli de make-up la vârsta de 21 ani și în acel moment am știut că voi fi un make-up artist și un artist de bodypainting. În secunda următoare, am intrat în școală și m-am înregistrat pentru primul curs. O lună mai târziu realizam deja prima mea lucrare de pictură corporală.

 

 Care sunt cele mai importante 5 produse pe care le ții în kit-ul de make-up?

Am permanent la mine pudra mea minerală „Magic”, ce face parte din colecția ce-mi poartă numele. Este o pudră minerală care oferă tenului strălucire și finețe, exact ca în Photoshop.

 

Printre alte produse se numără pigmenții de culoare pentru că îi pot folosi în numeroase moduri – nu doar pe pleoape, ci și pe buze sau ca blush.  

 

Produsele de bodypainting sunt, de asemenea, nelipsite.

Și nu în ultimul rând, mascara și ruj.

 

Ne poți spune care consideri că sunt cele mai importante tendințe de beauty din acest an?

  • Luciul de buze – dacă 2016 a fost anul buzelor mate, anul acesta aducem în prim plan luciurile de buze.
  • Buze multi-dimensionale – așa cum am văzut în show-urile DKNY și Fendi, punem accent pe buze acoperite de sclipici pentru a reda un aspect mult mai interesant și o senzație de întreg.
  • Creionul negru - în special de-a lungul conturului interior al ochilor
  • Fard de pleoape lucios – sunt în tendințe fardurilor cu textură cremoasă și strălucitoare. Dacă nu sunt suficient de lucioase, puteți oricând aplica un strop de luciu transparent pe pleoapă.
  • Blush îndrăzneț - De la obraz spre tâmplă, blush-ul este menit să fie văzut anul acesta!
  • Rujul roșu – un stil atemporal, dar care în 2017 este asociat cu un ten foarte curat, fresh, sprâncene mai groase, un make-up aproape minim și fără mascara.

Camilla Camaglia

Care consideri că sunt proiectele tale cele mai reușite?

Am făcut numeroase campanii și editoriale, le ador pe toate și cred că reușita acestora stă în pasiunea depusă. Cu cât un proiect este mai muncit, cu atât va capta atenția mai multor persoane.

Printre mulți alții, am lucrat cu Adriana Lima, Toni Garth, ambele modele de top, dar și actrița Tisha Kimberly Martin. Editoriale de modă pentru care am semnat partea de make-up au fost publicate în diverse reviste emblematice, precum Vogue, Elle, InStyle, Maxim sau L’Officiel. 

 

Ce părere ai despre social media și de rolul acestor canale atunci când vine vorba de promovarea portofoliului unui make-up artist?

În zilele noastre, social media este foarte, foarte importantă. Luăm parte la cazuri în care oamenii devin celebri peste noapte datorită numărului mare de followers, și nu a unui talent special. Desigur, dacă ai și talent și un public larg, atunci e chiar mai bine. Consider că e important să te expui și să-ți arăți talentul în fața unui public larg, chiar dacă nu e ușor, întrucât este necesară o activitate zilnică.

 

Care este cea mai mare provocare a unui make-up artist?

În calitate de make up artist, trebuie să-ți actualizezi know-how-ul permanent, trebuie să fii bun pentru ca oamenii să aprecieze ceea ce faci și, cel mai important, trebuie să crezi în tine, iar dacă machiajul este pasiunea ta, nu ezita și arată-le și celorlați. Nu renunța în momentele dificile, e o perioadă cu multe dificultăți pentru toți artiștii, doar fi acolo și încearcă să realizezi cât mai mult.

Dacă vizezi un lucru, atunci îl poți înfăptui!

Ben Asif

 

Dacă ai putea să oferi un sfat unui make-up artist aspirant, care ar fi acela?

Unul dintre secretele unui make-up artist de succes este pratica. Este necesar să lucrezi constant dacă vrei să reușești. De asemenea, dacă simți că niciun job nu este potrivit pentru tine, crează-l. Ia-ți un prieten și faceți ceva în acest sens. Dacă cunoști un fotograf, contactează-l și lucrează împreună cu el la portofoliul tău. Cred că acestea ar fi cele mai importante aspecte de avut în vedere în drumul spre succes.

 

Există alți specialiști în domeniu pe care îi admiri și de la care te inspiri?

Iubesc artiștii vechi precum Serge Lutens și Erte, doi artiști incredibili din anii 20 care și-au pus amprenta în lumea modei.