IDEALURI DE FRUMUSETE PE GLOB

Frumusetea, ca de altfel toate lucrurile din lumea aceasta, este relativa. Un anume concept de frumusete nu se poate aplica in intreaga lume, si desi tabloidele si reclamele din lumea moderna incearca sa impuna anumite standarde in ceea ce priveste frumusetea ideala, totusi, o privire fugara in istoria, traditiile si conceptiile statelor din intreaga lume ne arata cat de diferite sunt, de fapt, criteriile de frumusete. Ceea ce este frumos pentru o anume tara sau un trib, poate fi considerat grotesc de un alt stat, iar pana la urma, ceea ce ne uneste pe toti intr-o idee comuna este faptul ca „gusturile nu se discuta”. Va prezentam mai jos unele din cele mai interesante portretizari ale frumusetii de pe intregul mapamond, imagini care taie respiratia si care denota faptul ca frumusetea nu se afla neaparat in cosmetice sau in formele si dimensiunile corpului, ci mai degraba in balanta perfecta intre suflet si trup, in rodul evolutiei si al adaptarii, in impletirea armonioasa a traditiilor si a influentelor.

 

Pielea alba a Asiei de Est

In diverse parti ale Asiei de Est, pielea cat mai alba si translucida este un simbol al frumusetii, bogatiei si a unui statut social inalt. Corelatia istorica intre statutul economic si pielea alba a dus in mod natural la dezvoltarea diferitelor tratamente pentru pielii, care sa „corecteze” aspectul inchis, considerat indezirabil, al pielii. Multe zicale chinezesti spun ca pielea alba „poate corecta 3 tipuri de uratenie”, referindu-se in mod direct la cea fizica, cea sociala si cea economica.

 

Cicatrizarea din Etiopia

In zilele noastre, persoanele in general incearca sa isi ascunda cicatricile, provocate fie de rani, fie pe cale naturala, insa nu este si cazul Etiopiei. Acolo, in tribul Karo, cicatricile sunt un semn distinctiv al frumusetii desavarsite a femeii. Inca din copilarie, pielea de pe fata, stomacul, spatele sau fesele tinerelor este crestata destul de adanc pentru a creea diferite forme si modele. Aceste modele sunt considerat de membrii tribului ca fiind adevarate podoabe ale tinerelor, menite sa atraga barbatii in vederea casatoriei.

 

Burma si gaturile lungi

Gaturile alungite, pline de inele care il incojoara sunt simbolul decisiv al frumusetii in tribul Kayan din regiunea tibetana Burma din Myanmar. Femeile acestui trib incep sa isi puna inele in jurul gatului inca de la frageda varsta de 5 ani, adaugand pe parcursul cresterii tot mai multe inele, pentru a-si alungi gatul. Cu cat este mai lung, cu atat femeia este considerata mai frumoasa si eleganta. Pana la maturitate, inelele din jurul gatului pot ajunge sa cantareasca pana la 9 kilograme. Insa mitul alungirii gatului a fost destramat: nu gatul se lungeste ci, de fapt, greutatea inelelor apasa pe clavicule si pe partea superioara a cutiei toracice. Acest lucru cauzeaza deformarea claviculei si compresarea cutiei toracice. Ulterior, si umerii cedeaza acestei greutati si „cad”, dand astfel un aspect al gatului alungit.

 

Tatuaje faciale in Noua Zeelanda

Tatuajul este un ritual sacru pentru oamenii din tribul Maori, Noua Zeelanda. In societatea moderna, parintii isi sfatuiesc copii sa nu isi faca un tatuaj pe care il vor regreta mai tarziu, insa in Maori, parintii chiar isi indeamna copii sa treaca prin aceasta proba. Tatuajele faciale, denumite Ta-moko sunt foarte apreciate, mai ales daca acopera barbia in modele spiralate, iar buzele sunt in totalitate albastrite. Arta tatuarii in acest trib este o arta sacra, si cu toate ca procesul este unul lung si dureros, constand in incizii minuscule, pe unde este aplicata cerneala, au fost si raman un simbol al curajului si puterii.

 

Misterul Orientului Mijlociu

In aceasta zona a oprimarii, unde burka este uniforma nationala a femeilor, singura fascinatie o trezesc ochii bine conturati ai femeilor, si mainile tatuate cu henna. Indelung criticata, in unele tari dezvoltate chiar interzisa, purtarea Burkai sau a Niqabului are origini adanc inradacinate in credintele religioase ale tarilor musulmane, iar valul islamic este acceptat in cea mai mare parte de catre femeile musulmane.      Pentru acestea este suficient sa isi arate doar ochii, deoarece Coranul specifica foarte clar ca femeile credincioase trebuie sa isi „lase privirea in pamant, sa isi fereasca partile intime, sa umble mereu cu capul acoperit sa nu isi arate frumusetea, decat sotilor lor”.

 

Urechile lungi ale Kenyei

Urechile cu lobii foarte mari, gauriti de podoabe imposibil de grele si de mari reprezinta un ideal de frumusete printre oamenii tribului Masai din Kenya, unde femeile isi lungesc lobii urechilor, folosind chiar pietre sau fildes de elefant. De asemenea, femeile acestui trib isi rad parul din cap, sau il tund foarte foarte scurt, si sunt considerate deosebit de frumoase. Desi procedurile sunt uneori foarte dureroase, lobii trebuie sa ajunga sa fie cat mai lungi, ajungand la lungimi impresionante de-a lungul unor decenii intregi.

 

Buze supradimensionate

Si nu, nu vorbim despre buzele botoxate sau pline de acid hialuronic. Vorbim aici despre buzele gaurite si alungite in timp prin practici care, probabil, sunt mult mai dureroase decat cele folosite in cazul urechilor. Unele triburi din Africa si Amazon isi gauresc buza superioara, in gura inserand apoi mici discuri din lemn sau lut. In timp, discurile cresc in dimensiune, iar buza se mareste treptat. Insa de multe ori, pentru ca un disc mai mare sa poata fi fixat bine, unele femei trebuie sa isi scoata dintii din fata. Aceste discuri reprezinta, pentru aceste femei, simbolul frumusetii si al maturitatii sexuale.

 

Astfel, putem spune ca frumusetea este un subiect mult prea divers si subiectiv. In fond, frumusetea sta in ochii privitorului, iar diferentele culturale, istorice, religioase si educationale dintre popoarele de pretutindeni isi vor pune mereu amprenta asupra perceptiei in ceea ce priveste frumusetea si senzualitatea. Pentru unii este suficient sa vada doar expresia din ochii unei femei si pot sa o catalogheze drept frumoasa, pentru altii este necesar sa vada curajul dovedit de femei prin trecerea unor ritualuri dureroase, iar pentru altii este de ajuns sa priveasca doar podoabele unei femei si sa fie cucerit. Depinde de fiecare dintre noi cum intelegem conceptul de frumusete, care este atat de divers si de complex in toate culturile lumii.