Ghidul protectiei solare

Sole iti pune la dispozitie un ghid simplu si practic care te va ajuta sa intelegi mai bine ce tip de piele ai, ce nevoi are in fata razelor solare si cum sa alegi si sa intelegi ce iti ofera un produs cu SPF.

Stabileste ce TIP de piele ai

Fiecare tip de piele reactioneaza diferit la expunerea la soare, insa ceea ce trebuie sa retinem este ca razele UVA si UVB afecteaza toate tipurile de piele, inclusiv cele cu pigment mai inchis. Pentru a evita arsurile solare, iritatiile, aparitia semnelor de imbatranirea prematura a pielii sau chiar boli grave precum cancerul de piele, este esential sa stii ce tip de piele ai si cum sa te raportezi la soare.

Ia in calcul 6 tipuri de piele, care reusesc, in mare, sa ofere indicii pretioase pentru cum ar trebui sa te comporti cand te expui la soare, in functie de particularitatile pielii tale. Adapteaza informatiile la ceea ce stii deja despre tine (de exemplu, daca ai o piele care s-ar incadra la un prototip rezistent la soare, insa stii ca te arzi, totusi, usor, ai incredere in ceea ce-ti spune experienta ta!)

Tipul 1

Par: blond, roscat.

Ochi: albastri, verzi.

Tonul pielii: foarte deschis, palid (se inroseste imediat).

Caracteristici: este tipul de piele care se arde cel mai usor, nu se bronzeaza niciodata.

Recomandari: creme cu SPF 50 si/sau SPF 30.

Tipul 2

Par: blond, roscat.

Ochi: albastri, gri, verzi, caprui.

Tonul pielii: deschis.

Caracteristici: este tipul de piele care se arde usor. Poti obtine un bronz subtil, dar cu efort si grija.

Recomandari: creme cu SPF 50 si/sau SPF 30.


Tipul 3

Par: saten deschis, castaniu, blond inchis.

Ochi: caprui, albastri, gri.

Tonul pielii: deschis, mediu.

Caracteristici: se inroseste destul de repede la soare, insa se poate bronza treptat.

Recomandari: creme cu SPF 15, 20 sau 30


Tipul 4

Par: saten.

Ochi: caprui.

Tonul pielii: inchis.

Caracteristici: se bronzeaza usor, se arde rareori.

Recomandari: crema cu SPF 15.


Tipul 5

Par: saten inchis.

Ochi: caprui.

Tonul pielii: foarte inchis.

Caracteristici: se bronzeaza repede, nuanta devine tot mai inchisa.

Recomandari: crema cu SPF 15.


Tipul 6

Par: negru.

Ochi: caprui inchis/negri.

Tonul pielii: foarte inchis sau negru.

Caracteristici: se bronzeaza usor si profund.

Recomandari: crema cu SPF 15.


Ce este indicele UV?

Indicele UV ne ajuta sa stim cand avem nevoie de protectie in lumina naturala. In lunile insorite, poti verifica indicele pe aplicatiile meteo, unde il vei gasi, negresit. De la un indice UV de la 3 in sus, se impune folosirea unei creme cu factor de protectie si intra in vigoare regulile de evitare a soarelui la orele pranzului.

Indicele arata, in principiu, intensitatea razelor solare. Scopul sau este sa ajute si sa ghideze oamenii in alegerea protectiei care ii va tine departe de efectele nocive ale soarelui. In Romania, indicele UV, primavara, este in medie 3- deci crema cu UV se impune zilnic. Insa in zona Ecuatorului, de exemplu, vara la pranz indicele ajuge pana la 15, in timp ce in nordul Europei se mentine la aproximativ 7. Denumirea UV vine de la ultraviolete si arata cantitatea de radiatii ultraviolete emise de soare, care ajung pe suprafata pamantului.

Care este diferenta dintre UVA si UVB

Soarele trimite spre noi, pe langa lumina, caldura si optimism, doua tipuri de raze UV daunatoare : UVA si UVB. Ambele sunt carcinogene, si nu doar in zilele insorite. Din pacate, acestea ajung pe pamant si in zilele innorate, de aceea nu te poti ghida exclusiv dupa ce se vede pe geam.

Efectul razelor UVA se traduce in semne de imbatranire prematura a pielii (riduri si pete hiperpigmentare). Din pacate, chiar si o expunere scurta la soare, fara protectie, are consecinte asupra aspectului pielii (adica timpul petrecut in drum spre birou ori la o plimbare prin parc). Efectul de foto imbatranire duce la o piele ridata, lipsita de fermitate, aspra, uscata, patata si/sau iritata. Suntem expusi la razele UVA inclusiv in interior- de exemplu, daca ai biroul langa o fereastra sau daca petreci mult timp in masina, iti recomandam sa nu sari niciodata peste etapa aplicarii unei creme cu SPF. Este un gest care iti va intra repede in reflex, iar beneficiile depasesc mult efortul.

Razele UVB sunt mai puternice si mai agresive decat razele UVA si reprezinta principala cauza pentru arsurile solare si aparitia cancerului de piele. Vestea buna este ca acestea nu pot trece prin ferestre, asa ca nu reprezinta un pericol in interior sau in masina (daca tinem geamurile inchise). Din fericire, incepand cu anul 2006, cremele cu protectie au devenit eficiente atat in a ne proteja impotriva razelor UVB, cat si UVA. Chiar daca nu este posibil sa obtinem o protectie totala impotriva acestor raze nocive, important este ca putem reduce mult efectul lor. Diferenta se va vedea in timp: o piele atent protejata este incomparabil mai sanatoasa si cu un aspect mai tanar decat o piele expusa la soare fara discernamant.

Alege din selectia SOLE produsele pentru protectie solara pentru tine si intreaga familie si bucura-te in siguranta de anotimpul insorit!