Ghidul acizilor: ce pot face acizii pentru pielea ta

Daca vrei sa incerci puterea acizilor care se folosesc in skincare pe propria piele, afla ca nu vei regreta, atata timp cat iei decizii informate.

Desi cuvantul “acid” suna inspaimantator atunci cand e pus in acelasi context cu fata, in concentratii optime, acizii din seruri si creme iti pot oferi o piele neteda, uniforma si radianta.

Acesti acizi pot fi acizi alfa hidroxi sau AHA (cum e acidul glicolic sau cel lactic), beta hidroxi acid sau BHA (cum e acidul salicilic) si, folositi dupa indicatiile specifice, indeparteaza petele pigmentare rezultate in urma expunerii excesive la soare si actioneaza ca agenti ce ofera stralucire a pielii.

Insa inainte sa cumperi o punga de produse si sa le folosesti cu religiozitate, tine cont ca aplicarea locala a unor acizi poate spori sensibilitatea pielii la soare, asa ca asigurati-te ca-ti aplici protectie solara cu spectru larg in fiecare dimineata pentru a-ti proteja tenul. De asemenea, trebuie sa tii cont de faptul ca acizii enumerati mai jos joaca roluri diferite. Drept urmare, inainte de orice trebuie sa identifici nevoile pielii tale, iar acestea variaza in functie de varsta si tip de ten.

Daca iti cunosti pielea foarte bine, ghidul de la jos te va ajuta sa-ti compui o rutina de ingrijire ideala, cu efect anti-aging, pentru a obtine rezultatele pe care ti le doresti.

Iata care sunt cele mai comune tipuri de acizi care se folosesc in skincare si ce pot face ele pentru tine:

Acidul ascorbic

Acesta este probabil cel mai cunoscut acid deoarece este vitamina C. Conform dermatologilor, acidul ascorbic e eficient in combaterea imbatranirii deoarece este un antioxidant, deci protejeaza pielea de radicalii liberi, inhiba productia de pigment si stimuleaza sinteza de colagen, deci previne petele pigmentare si confera un plus de fermitate tenului. Insa vitamina C este un compus destul de instabil cand e expus la lumina, iar produsele sunt eficiente doar daca sunt formulate si ambalate corect. Se recomanda aplicarea acestui acid de dimineata, inainte de protectia solara. Citeste articol

Acidul hialuronic

Acesta este cel mai controversat dintre acizi deoarece a devenit celebru datorita tratamentelor injectabile. Insa acidul hialuronic este in primul rand un compus natural al pielii, care a ajuns sa fie sintetizat artificial. Iar acidul folosit in creme si seruri este diferit de cel injectabil atat din punct de vedere al consistentei, cat si ca greutate moleculara, deci nu este deloc acelasi lucru, insa ce au in comun este capacitatea de a hidrata intens pielea. O molecula de acid hialuronic atrage apa din mediu si poate prinde de 1.000 de ori greutatea sa in H2O. Cand este aplicat, acest acid hidrateaza straturile superioare ale pielii, netezeste ridurile si confera stralucire. Insa molecula de HA este mult prea mare pentru a penetra straturile profunde ale pielii, asa ca nu stimuleaza productia de colagen.

Hyaluronic Acid Moisture Set

Acid azelaic

Derivat dintr-o drojdie, acidul azelaic este o solutie pentru tratarea petelor pigmentare si, conform studiilor, poate ameliora si forme severe de melasma (o afectiune este adesea declansata de expunerea la soare in timpul sarcinii, care se manifesta prin aparitia petelor pigmentare intense). Cu toate astea, acidul azaleic este mai mult decat un simplu exfoliant, deoarece intrerupe procesul de pigmentare la nivelul pielii. Mai exact, ingredientul inhiba enzima tirozinaza, care este implicata in productia de melanina. Odata cu scaderea sintezei de pigment, petele pigmentare se uniformizeaza. De asemenea, acidul azaleic este recomandat in tratarea locala a rozaceei, deoarece este un antiinflamator puternic care diminueaza roseata si aspectul pufos.

Acid ferulic

Acidul ferulic e asociat de obicei in produse cu vitamina C, deoarece o stabilizeaza (alaturi de vitamina E). Conform cercetarilor, vitamina C este un antioxidant ce protejeaza pielea de radicalii liberi (molecule care dauneaza celulelor si contribuie la imbatranirea pielii). Dar fara un ingredient stabilizator precum acidul ferulic, vitamina C si-ar pierde proprietatile de indata ce ai desigila produsul. Dar acidul ferulic nu joaca doar un rol secundar: este un antioxidant in sine care protejeaza structurile de colagen si elastina din piele si reduce productia de pigment.

Superba C Ser de fata cu efect iluminator si revitalizant 30 ml

Acidul glicolic

Acidul glicolic este un AHA derivat din trestie de zahar care poate fi gasit in creme hidratante, demachiante, seruri si tratamente, precum ar fi mastile sau fiolele. Insa este foarte iubit si cand e folosit de sine statator, local, in tratamentul cosurilor incapatanate, al aceenei severe dar si pentru proprietatile sale antiaging sau in tratamentul petelor pigmentare. Deoarece acidul glicolic poate patrunde in straturile profunde ale pielii si stimuleaza regenerarea celulelor, este un exfoliant eficient ce actioneaza pe toate fronturile.

AHA 7 Whitehead Power Liquid Exfoliant 100 ml

Acidul kojic

Acidul kojic se obtine prin procesul de fermentare al ciupercilor. Pentru ca acest acid inhiba tirozinaza (care este responsabila pentru producerea de melanina, substanta care pigmenteaza pielea), este folosit in produsele care sustin ca lumineaza pielea si revigoreaza stralucirea. Dar, asa cum sugereaza un studiu publicat publicatia Photodermatology, Photoimmunology si Photomedicine, nu este la fel de eficient ca hidrochinona.

Goals and Reset Overnight Glow Set

Acidul lactic

Acest AHA este derivat din lapte fermentat si este singurul AHA care este atat un agent hidratant, cat si exfoliant, drept urmare, tinde sa fie mai bland, cu pielea fata de alte exfoliante. Cu toate astea, este in mod traditional folosit in produsele de ingrijire pentru corp, in special in lotiunile pentru hidratarea pielii uscate, in cremele ce trateaza calozitatile calcaielor sau keratoza pilara.

Dermalogy Probiotics Double Action Ser de fata pentru fermitate si luminozitate 22 gr/22 gr

Acidul salicilic

Acidul salicilic apartine unei categorii numite BHA si e celebru datorita proprietatilor sale antiacneice. Acest compus exfoliaza stratul exterior al pielii, ste solubil in lipide, deci poate patrunde si mai adanc in pori, unde ajuta la eliminarea reziduurilor si a depunerilor. Acest lucru ajuta la curatarea porilor si previne punctele negre si eruptiile acneice.

Dermalogy A-Clear Masca de fata calmanta pentru noapte 100 ml