Dr. Gabriela Bud: Protectia solara se foloseste si in zilele innorate!

Sintagma frumusetii care vine din interior este unul dintre principiile SOLE de la care pornim si la care ne intoarcem mereu. O legam de starea de bine, dar si de sanatatea noastra. Pentru ca este anotimpul in care cremele de protectie solara sunt pe val, te invitam sa descoperi de ce sunt atat de importante, de fapt, pe tot parcursul anului si cum sa le folosesti pentru a obtine efectul maxim de protectie.

Intrebarile noastre au fost clarificate cu ajutorul dr. Gabriela Bud, medic rezident dermatolog si specialist in cosmetologie.

SOLE: De ce trebuie sa folosesc creme cu protectie solara?

Dr. Gabriela Bud: Expunerea la razele ultraviolete este implicata in aparitia cancerelor de piele si in fotoimbatranirea pielii. Cremele de protectie solara, folosite in mod corect, impreuna cu  imbracaminte protectoare, palarii, ochelari de soare si evitarea/limitarea expunerii, contribuie la preventia cancerelor de piele si a fotoimbatranirii.

SOLE: Cremele cu SPF se folosesc doar la plaja?

Dr. Gabriela Bud: Protectia solara este necesara de fiecare data cand ne expunem la razele ultraviolete.

SOLE: Cat de des se aplica cremele cu SPF pe fata?

Dr. Gabriela Bud: Reaplicarea protectiei solare se face in functie de durata expunerii. Atunci cand avem o expunere prelungita, este necesar sa reaplicam produsul la 2 ore. De asemenea daca facem baie (de exemplu la piscina sau la mare) este recomandat sa reaplicam dupa fiecare baie.

SOLE: Trebuie folosite si in alte anotimpuri decat vara?

Dr. Gabriela Bud: Da, protectia solara este importanta de fiecare data cand avem expunere. O greseala frecvent intalnita sunt arsurile solare iarna la ski, la nivelul pielii expuse.

SOLE: Dar vara cand este innorat?

Dr. Gabriela Bud: Da, protectia solara se foloseste chiar si in zilele in care este innorat pentru a fi complet protejati si de asemenea sa nu uitam ca vremea este schimbatoare.

SOLE: Mai folosesc crema cu SPF daca am fond de ten cu protectie solara?

Dr. Gabriela Bud: Da, este important sa avem un strat uniform de produs de protectie solara in cantitatea optima 2mg/cm2. Fondul de ten nu se aplica in cantitate asa de mare. De asemenea, protectia oferita de fondul de ten este de obicei una mica si avem nevoie de protectie medie spre mare.

SOLE: De la ce varsta de folosesc cremele cu SPF?

Dr. Gabriela Bud: Protectia solara este importanta din perioada copilariei deoarece arsurile solare din perioada copilariei cresc semnificativ riscul de aparitie al cancerului de piele. De mentionat ca la copii se vor folosi produse special concepute pentru pielea copiilor.

SOLE: Sunt bune cremele cu SPF home-made?

Dr. Gabriela Bud: Nu sunt recomandate, acestea nu ofera o protectie suficienta si avem un sentiment de falsa protectie sub care riscam arsuri care ne vor creste riscul pentru aparitia cancerelor de piele si pentru imbatanirea tenului.

SOLE: Ce inseamna PA+++?

Dr. Gabriela Bud: PA semnifica protectia pentru radiatiile ultraviolete A, UVA. Aceasta este de la PA+ la PA++++ simbolizand un nivel mai mare al protectiei UVA. In functie de tara de origine a produsului putem intalni PA*-PA**** sau valori numerice factorul PPD.

SOLE: Barbatii au nevoie de SPF?

Dr. Gabriela Bud: Da, si pielea barbatilor este supusa acelorasi riscuri ca pielea femeilor.

SOLE: E nevoie sa ne demachiem daca folosim doar crema cu SPF, fara fond de ten sau make-ep?

Dr. Gabriela Bud: Da, este recomandat sa indepartam seara produsul de protectie solara de pe ten.

SOLE: Exista ingrediente naturale care ofera protectie solara eficienta?

Dr. Gabriela Bud: Din pacate nu exista, protectia solara improvizata acasa din ingrediente naturale este insuficienta si ne expune riscurilor.

Asadar, nicio zi fara SPF! Produsele SPF sunt disponibile AICI!