DIETA SEMAFOR – REGULI SI BENEFICII

Dieta semafor este una dintre cele mai eficiente diete, deoarece scopul ei este de a aproviziona organismul cu cele mai nutritive alimente, care au insa cel mai mic numar de calorii. Daca v-ati chinuit de multe ori sa tineti o dieta pana la capat si nu ati reusit, sau daca inca nu ati gasit un program care sa va para suficient de atragator incat sa il urmati, aceasta ar putea fi chiar solutia cea mai buna, deoarece are reguli simple de urmat, intocmai ca luminile semaforului: verde inseamna da, galben te opreste din avant, iar rosu este complet interzis. Daca iti vei aminti aceste trei reguli de baza, iti va fi mult mai usor sa incepi sa consumi anumite alimente mai sanatoase.


Incepe prin a imparti categoriile de alimente in 5 grupe principale:

1. Fructe si legume

2. Cereale

3. Lapte si alte produse lactate

4. Proteine

5. Altele

Aceste alimente trebuie codate pe culori  in functie de aportul lor caloric per portie:

Verde: Alimente care contin mai putin de 20 de calorii per portie

Galben:  Alimente de baza care asigura marea parte a substantelor nutritive

Rosu: Alimente foarte bogate in grasimi si carbohidrati (spre exemplu prajeli, dulciuri si bauturi carbogazoase dulci).

Cu ajutorul acestei metode, a fost demonstrat ca oamenii incep sa dezvolte tendinta de a cumpara mai des si in cantitati mai mari produsele pe care le asociaza cu culoarea verde, si mai rar cele de culoare rosie. Insa cum nu regasim aceasta codare colorata in viata reala, in supermarketuri si piete, cum putem adapta aceasta metoda in vietile noastre? Pentru inceput, sa invatam ce presupun aceste trei culori de baza a dietei.

 

Culoarea verde

In primul rand, un aspect important de retinut in alegerea alimentelor de culoare verde este ca acestea, de obicei, sunt cele care cresc fie din sau in pamant, fie in plante. Adica acestea nu sunt produse si procesate in fabrici, ci sunt direct produse ale naturii. Acestea includ de obicei fructele si legumele, care au colorit natural, unele pot fi consumate chiar si crude, sunt slabe in grasimi si bogate in nutrienti. Se pot manca fara restrictii, in fiecare zi, in orice moment al zilei.Nu stii ce alimente sa alegi? Iti oferim urmatoarele sugestii: mere, banane, capsuni, dovlecei, vinete, rosii, castraveti, usturoi si ceapa, salata verde, citrice sau pepeni.


Culoarea galbena

De obicei, culoarea galben in trafic ne indica sa incetinim si sa ne pregatim de o eventuala oprire. Exact acelasi lucru este valabil si in cazul alimentelor etichetate astfel. Poti sa mananci alimente „galbene”, insa ai grija la cantitati. Acestea sunt mai bogate in calorii decat cele verzi, si deci, putin mai periculoase. In general, aceste alimente sunt crescute natural, insa trebuie sa treaca printr-un proces de transformare, pentru a putea fi consumate, inclusiv carnea sau ouale trebuiesc gatite, asa ca ajung sa devina produse „galbene”. Spre exemplu, un mar, chiar daca este produs „verde”, insa trece printr-un proces de prelucrare, pentru a-l face suc sau gem, deja acesta este considerat aliment „galben”. In aceasta lista putem include: produsele de patiserie, painea, pastele fainoase, precum si fasolea sau mazarea, carnea de orice fel, ouale, laptele, branza sau iaurturile. Alimentele „galbene” trebuiesc consumate cel putin o data pe zi, deoarece aprovizioneaza organismul cu vitamine, minerale si alti nutrienti, care nu se regasesc in alimentele verzi.


Culoarea rosie

 Aceste alimente trebuie mancate rar si doar in cantitati mici. In general, in aria alimentelor rosii se regasesc alimentele prajite, produsele de fast-food, produsele semipreparate si dulciurile. De obicei aceste alimente sunt trecute prin multiple etape de procesare, sunt foarte bogate in calorii si sarace in nutrienti. Adeseori, contin indulcitori artificiali si aditivi, care sa le confere un aspect si un gust mai imbietor. Culoarea rosie reprezinta tocmai memento-ul de care avem nevoie sa ne oprim din a manca nesanatos si sa alegem produse mai bune pentru organism.


Aceasta este o dieta deosebit de flexibila, cu atat mai mult ca nu cere eforturi supraomenesti si nici nu iti schimba obiceiurile culinare peste noapte, tocmai de aceea este usor de urmat. Puteti vedea in timp cate alimente „rosii” consumati, si, datorita sistemului usor de urmarire, este usor sa va indreptati usor usor spre alimentele galbene si verzi. Aceasta dieta nu asigura o scadere drastica in greutate intr-un timp foarte scurt, insa asigura cu succes drumul spre un stil de viata mai sanatos, prin schimbarea treptata a alegerilor culinare. Insa, daca te pregatesti inca de pe acum sa areti perfect in costum de baie, vara, atunci e bine de stiut ca aceasta dieta te poate ajuta sa scapi de pana la 1 kilogram pe saptamana, folosind moderatia. Succes!