Ciprian Sipos - Interior Designer - Fiecare spatiu reprezinta o poveste

O casa frumoasa este cea in care petreci timp de placere si in care te regasesti. Este cea in care iti sunt intelese nevoile, confortul si personalitatea.

Recunosc: m-am nascut cu dragoste pentru frumos, insa la nivel de amenajat spatiul interior sunt stangace. De aici fascinatia pentru oamenii care stiu sa construiasca povesti vizuale, sa aleaga un obiect care schimba dinamica unui spatiu. Si, nu in ultimul rand, am o admiratie imensa pentru oamenii care au destula “nebunie” incat sa-si urmeze si realizeze un vis. Ciprian Sipos este un tip dedicat designului. A inceput ca stilist, a pregatit shootinguri pentru reviste celebre din Romania, apoi a realizat ca pasiunea lui cea mai mare si pe termen lung este designul interior. Dupa patru ani de studiu in Barcelona, face acum un soi de naveta internationala. L-am prins pentru cateva zile la Bucuresti si l-am invitat sa ne spuna povestea sa pentru SOLE.

1. Povesteste-mi, te rog, cum a inceput pasiunea ta pentru design interior.

Cred ca se trage din pasiunea pentru culori pe care le consider acum, prin studiu, terapeutice, daca sunt aplicate corespunzator. Directia catre aceasta meserie mi-a fost redata de primul spatiu decorat si de o persoana draga mie ce a crezut si crede in mine. Si de la faptul ca am lucrat ca stilist de haine timp de 11 ani.

2. Ma amuza faptul ca “design interior” ma duce cu gandul si la o remodelare interioara a mea. Lucrul cu sinele. Oare trebuie sa lucrezi si cu sinele pentru a descoperi ca spatiul exterior in care traim e un fel de continuare a noastra, o oglinda a personalitatii noastre?

Cu frumos spui!!! Si asa este, spatiile ne reflecta si devin o extensie ce te face sa te simti mai bine sau mai nepotrivit locului. Interesant este ca in anul II, am urmat un curs ce avea ca titlu: “Is about your interior design process”! Si asa a fost si este in continuare. Fiecare spatiu reprezinta o poveste ce devine mai importanta daca este tratat in consecinta si nu pur si simplu umplut ca sa fie umplut.

3. Cum decurge colaborarea ta cu un client? Cum ii ghicesti gusturile? Cum te asiguri ca ai inteles conceptul si ca vei pune in practica visul persoanei pentru care lucrezi si nu un vis al tau?

Practic sunt cateva intalniri, jocuri cu materiale, texturi si culori, identificari de interioare preferate sau spatii in care se ragasesc. Le recomand sa caute interioare individual, dupa care identific directii pe interioare ca sa intalneasca gusturile tuturor membrilor ce vor locui in viitorul spatiu pe care il amenajez. Pe cat posibil, caut teme sau obiecte care sa lege spatiile sau directiile de design. Ascult atat spatiul, cat si clientul. Aici m-au ajutat mult ani in care am lucrat ca stilist vestimentar. Propunerile vizuale pe care le fac, ii stimuleaza pe clienti sa vina cu inputuri sau idei ce le confera implicare si participare in proiect. Practic, alaturi de mine, isi concept spatiile. “Co-creatie” as numi coloborarea.

4. Ce inseamna sa ai “o casa frumoasa”?

O casa frumoasa este cea in care petreci timp de placere si in care te regasesti. Este cea in care iti sunt intelese nevoile, confortul si personalitatea.

5. Poti redesena designul unui spatiu si fara un buget astronomic?

Ma bucur ca aduci partea asta in discutie. Da, se poate, insa primul lucru la care ar fi bine sa se gandeasca cel ce formeaza bugetul, este pentru cat timp intentionez sa se bucure de elemente. Si mai exista proiecte la care lucrez acum, proiecte bazate pe economie circulara, reciclabile sau obiecte de mobilier PRELOVED pe care le reinterpretez. Investitia in fiecare obiect este data de functionalitate si design, iar o functionalitate buna este reflectata in bani si timp.

6. Care sunt lucrurile cele mai basic si mai simplu de facut pentru ca o casa sa isi schimbe aerul, alura?

Culorile pe pereti, lumina si poate schimbarea pozitiilor mobilierului sau tablourilor, daca spatiul iti permite.

7. Cand e nevoie sa apelam la un designer de interior?

Atunci cand vrei sa amenajezi un spatiu. Desi pare usor, nu este: sunt atat de multe detalii si mai ales dispunerea materialelor, lumina, elementele cromatice si cate si mai cate. Planificarea unui spatiu este complexa si are pasi clari, ce sunt foarte importanti in interioare.

8. Ce vezi daca iti spun ca imi doresc o casa blanda, primitoare, luminoasa, confortabila?

In primul rand vad armonie, in care totul comunica si prin care spatial devine un loc in care te relaxezi. Forme organice sau obiecte ce au rol terapeutic. Texturile si formele sunt extrem de importante. Ochiul atinge primul, iar daca mana sau corpul continua aceasta intentie, rezultatul este surprinzator.

9. Dar daca as vrea ceva foarte actual? Chiar asa, se mai poarta minimalismul in designul interior?

In viziunea mea, din actual iei doar ce ti se potriveste. Nu cred in tendinte, ci mai degraba in noutati ce transmit o poveste, te fac sa vibrezi si sa te imaginezi in relatie cu acel obiect. Minimalismul, la fel ca celelalte, isi are locul in interioare. Fiecare spatiu, concept sau client ar trebui sa fie unic. Si da, actualul este de folos din punct de vedere “noutate”, minimalismul le fel, atat cat se potriveste spatiului sau utilizatorului. Intentia este totul.

10. Ce ne facem cand casa arata ca un show-room de mobila? Cum ii dam personalitate?

Acesta este un risc des intalnit. Un spatiu ar trebui sa plece de la experienta umana si nu invers. Din pacate, sunt proiecte care dau bine doar in poza, unde functionalitatea nu reprezinta experienta in spatiu. Personalitatea unui spatiu vine de la obiecte care, dincolo de design, sunt functionale si care fac din spatiu un intreg in care utilizatorul se simte in armonie cu locul.

11. Ti s-a intamplat sa intri intr-o casa si sa simti ca are un vibe al ei? Poate casele mai vechi, cu arhitectura puternica?

Da, primul meu proiect a fost si este un astfel de spatiu si mai am cateva. Sunt o persoana foarte sensibila si imi place sa “ascult spatiile”. Invat in fiecare zi despre spatiu, despre vibratii si despre elemente ce ne fac bine. Am o mantra in fiecare dimineata: “ ‘Neata, neispravitule! Cu ce te vei ispravii astazi?” Asa ma las deschis la noutate, informatii si acumulez tot timpul. Ma ajuta sa atenuez EGO-ul, ce poate fi daunator in relatia cu clientul.

12. Cand simt oamenii nevoia sa isi redecoreze casa?

Cand nu se mai regasesc in ea sau cand simt nevoia de o schimbare sau mai multi factori sociali. Sunt multe motive dar de cel mai adesea cele personale, daca facem referire la case. Tot aici intervine si ideea de nou, de refresh…

13. Cum se intampla in cazul lucrarilor pe care le faci pentru clienti mari, firme unde trebuie sa urmezi un guideline care respecta valorile brandului?

Aici este ca un retetar pe care il primesti si prin care ti se da voie sa formezi un “preparat”. In orice proiect ai restrictii, insa caut pe cat posibil sa nu se vada ci sa lase la suprafata un spatiu in care sa te simti bine, atat fizic cat si vizual. De multe ori, valorile brandului pot oferi indicatii sau idei ingenioase. Depinde cum le interpretezi.

14. As vrea sa imi vorbesti, te rog, despre doua lucruri pe care le consider tare importante intr-o casa: lumina (si obiectele de iluminat) si parfumul casei. Le gasesti importante? De ce? Cum sa le abordam ca sa obtinem acel feeling de “acasa”?

Sunt foarte importante, mai ales lumina. Prin lumina in contact cu obiectele se creeaza atmosfera, iar materialele atinse de lumina isi arata personalitatea, fie pe zi, fie pe seara. Lumina in relatie cu texturile reprezinta unul din elementele cheie in designul interior. Nivelul unde este amplasata lumina este iarasi important. Perceptia pozitiilor unde sunt amplasate sursele de lumini. Parfumul este o nota unica prin care spatiul capata identiate. Apropos de asta, fug cu gandul la prajiturile facute de bunica: iata o amintire superba ce pleaca de la miros… Asa si cu spatiile, este important sa creeze sentimente, amintiri si stari.

15. Iti place sa creezi obiecte decorative? Sa te joci cu materiale? Sa reconditionezi piese vechi?

Da, mult!!! Acum lucrez la 3 proiecte verzi: Casa de canepa, apartamentul cu 0 deseuri sau proiectul cu REUSE. In toate am obiecte sau suprafete reciclate si reinterpretate. La casa din canepa, 85 % din obiecte sunt la a doua sau la a treia viata reinterpretate. Spatii si obiecte folosite constient si cu responsabilitate fata de mediu, consum in exces sau responsabilitate sociala.

16. As vrea sa ma joc si eu. Am nevoie, sa zicem, de o lampa noua dar nu vreau sa o cumpar pur si simplu. Am un buget de 100 de lei. Pot face eu singura ceva, folosind ce am prin casa?

Da, este recomandat sa iti folosesti creativitatea. Te ajuta sa vezi obiectele sau resturile altfel. Poti face o lampa cu 70 de lei: un bec, un sistem ce permite filetare si alimentare, un cos de rafie (sau de paine) si un support metalic in foma de L pe care agati furtunul in curte. Si gata lampa…

17. Care este cel mai impresionant proiect la care ai lucrat?

“Spatiile de birouri in 2040”: o provocare data de Vitra, compania elevetiana de mobila si nu numai. In care am inventat un prototip prin care spatiile se pot transforma in timp real si pentru alte destinatii. Practic este atat un element fizic, cat si un nou comportament. Il voi prezenta in curand publicului si celor interesati de mai bine sau consum responsabil.

18. Dar cel mai drag tie?

Casa de canepa!!!

19. Cum arata spatiul tau preferat din casa si care este? Mie, de exemplu, imi place la nebunie bucataria!

Luminos, linistit, cu arta pe pereti. Si la mine este folosita bucataria pentru creativitate. Plus ca noi avem din comunism un comportament legat de bucatarie ce a devenit mai nou un social spot. Integram trecutul in spatii noi si le dam incarcatura emotionala.

20. Poti da personalitate unui apartament de bloc? Cum?

Poti! Tocmai am predat un proiect de genul. Prin directiile alese, am ajuns la un spatiu mediu ce arata mai mare. Iar in interior efectul este mai degraba de casa decat de bloc. Culorile, utilizarea inteligenta a spatiilor mici sau de depozitare. Eficientizare maxima si estetica. Nonrepetivitatea materialelor au facut din spatiu sa capete personalitate si caracter.

21. Cat din ceea ce faci este stiinta si cat este inspiratie, feeling, viziune?

Cred ca 50-50, insa fiecare spatiu este diferit, unul mai pe stiinta, iar aici ma refer la ergonomie, consistenta materialelor, functionalitate, iar altele care sunt mai arty, mai stylish.

22. Ce site-uri de desing interior crezi ca merita sa urmarim?

Sunt multe si in continua schimbare, mai ales in era digitala in care ne manifestam. Natura ar fi primul “site” si cel mai important. Dupa, mai sunt 1stdibs, AD, ParisInt si Pinterest sau Instagram, facand o selectie clara sau rezonand cu creatorul de continut.

23. Cum ar arata casa ideala pe care ai amenaja-o pentru tine insuti?

Greu de raspuns! Momentan locuiesc intr-un spatiu de poveste, in care ma simt foarte bine, inconjurat de lucruri de suflet. Acum sunt pe urban, insa foarte atras de natura. Stiu sigur ca undeva in viitorul nu foarte indepartat si cu intentiile profesionale pe care le am, locul ideal o sa fie in natura si in armonie cu ea.