Ce cosmetice nu trebuie folosite niciodata impreuna

In ultimii ani, oferta de produse cosmetice s-a diversificat atat de tare, incat in prezent orice sesiune de shopping a devenit un proiect serios, care include citit de recenzii, studiat lista de ingrediente, comparat preturi. 

Recomandarile de mai jos ofera o serie de informatii care sa tina la distanta orice eroare in rutina noastra de frumusete si sa micsoreze timpul dedicat citirii listelor nesfarsite de ingrediente si de indicatii.

Ce cosmetice nu trebuie folosite niciodata impreuna?

Cea mai mare parte a cosmeticelor pot fi folosite impreuna, atata vreme cat nu observi efecte neplacute si cat efectele obtinute respecta nevoile tenului tau. Exceptiile apar atunci cand vorbim despre cosmetice care contin substante active intr-o concentratie mare, altfel spus acele cosmetice aflate la granita dintre farmacie si cosmetica. Substantele active din formulele acestora pot pune o serie de probleme, de aceea este important sa fii la curent cu informatiile de mai jos:

Nu se folosesc impreuna: vitamina C si diversi acizi

Vitamina C, adica obisnuitul acid ascorbic, are multiple beneficii pentru pielea noastra: se lupta cu succes cu hiperpigmentarea si semnele premature de imbatranire si aduce un plus de fermitate si de stralucire tenului. Doar ca vitamina C nu trebuie niciodata folosita impreuna cu produse care contin alte tipuri de acizi, cum ar fi acizii AHA din fructe, acidul glicolic sau acidul salicilic. Vitamina C are o formula destul de instabila, pe care alti acizi o pot usor deteriora. Daca se intampla acest lucru, vitamina C devine un ingredient complet inutil, cu zero efecte benefice asupra tenului. In plus, creste si riscul iritatiilor.

Cu ce este bine sa combini vitamina C: cu vitamina E, care va potenta efectele antioxidante ale vitaminei C, dar si cu produse cu SPF, care vor bloca radiatiile nocive ale soarelui si efectele de regenerare ale vitaminei C vor fi cu atat mai puternice.

Cu ce este bine sa combini acizii: Pentru ca actiunea principala a acizilor este sa indeparteze un strat al pielii, slabind legaturile intre moleculele lipidelor din epiderma, este indicat sa introducem in rutina noastra produse pe baza de ceramide, care contribuie la restabilirea barierei pielii si la mentinerea unui nivel sanatos de hidratare. 

Nu se folosesc impreuna: retinolul si diversi acizi

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul ca retinolul este unul dintre cele mai accesibile si eficiente ingrediente cu efect antiaging. Are un efect de peeling asupra pielii, incurajand regenerarea celulara, atenuand in acelasi timp imperfectiunile si micsorand porii. Atentie, insa! Nu trebuie niciodata folosit impreuna cu produse care contin acid salicilic, vitamina C sau acid glicolic - care au acelasi efect, de peeling - deoarece riscam sa ne confruntam cu iritatii, roseata, piele uscata.

Cu ce este bine sa combini retinolul: cu acid hialuronic, niacinamida si produse cu factor de protectie solara. De altfel, acestea din urma sunt obligatorii, deoarece folosirea retinolului sensibilieaza pielea in fata razelor solare.

Nu se folosesc impreuna mai multe produse cu aceleasi substante active

Daca folosim mai multe produse care contin aceeasi substanta activa (fara sa faca parte din aceeasi gama si fara sa fie special concepute pentru a fi folosite impreuna), este ca si cum am lua doua medicamente care au acelasi ingredient principal: riscam sa ne administram o doza prea mare. Spre exemplu, daca folosim o masca pe baza de acid glicolic, nu este indicat sa utilizam o crema cu acid mandelic, deoarece ambele substante se incadreaza in categoria acizilor AHA si riscam sa deterioram bariera natural de protectie a pielii.

Nu se folosesc impreuna benzoyl peroxid cu vitamina C/retinol

Aceasta substanta cu nume de lectie la chimie trateaza si previne acneea, reducand semnele de inflamatie si eliminand bacteriile care intretin eruptiile acneice. Atentie, insa! Este un ingredient puternic, care poate provoca iritatii. Din acest motiv, nu este recomandata utilizarea lui impreuna cu produse care contin retinol sau vitamina C, deoarece exista riscul de fragilizare a pielii.

Cu ce este bine sa combine benzoyl peroxidul: cu acid hialuronic, pentru a mentine pielea hidratata si neteda, cu niacinamida si cu produse cu factor de protectie solara.

Ce este de facut daca vrei totusi sa folosesti ingrediente care nu se pot utiliza impreuna?

Ei bine, este suficient sa le separi in functie de zile sau de momente ale zilei. Foloseste in rutina de dimineata o serie de produse si apoi in rutina de seara din aceeasi zi sau din ziua urmatoare, restul produselor.

Ca intotdeauna cand discutam despre probleme ale pielii, tine cont de reactiile pe care le are tenul tau si nu ezita sa consulti un specialist daca observi semne care te nelinistesc.