Anca Bucur: 5 times Fitness World Champion

A castigat titluri foarte importante in lumea fitness-ului international, iar in 2017 a cucerit al 5-lea titlu mondial la categoria profesionistilor : Miss Fitness Universe la Miami. Antreneaza cu pasiune iar sportul este a doua sa natura: Anca Bucur este Fitness expert & model si pe cale sa devina mama. O gasesti si pe site-ul ei, ancabucur.ro dar ne-a oferit pe SOLE cateva sfaturi foarte utile pentru a face si noi loc sportului in viata noastra.

 

Draga Anca, in primul rand felicitari pentru sarcina, sa fie intr-un ceas bun! Cum te simti?

Multumesc frumos. Ma simt foarte bine. Traiesc fiecare moment :)

S-a schimbat ceva in rutina ta?

Nu s-a schimbat nimic in rutina mea, pana in momentul de fata. In continuare imi desfasor activitatile, programul la sala, particip la conventii fitness si derulez toate proiectele pe care le-am avut, ca si pana acum. Diferenta a fost, bineinteles, la clasele pe care le predau, unde am redus intensitatea. Acum, spre final, imi voi face programul mai lejer, dar raman conectata cu tot ce fac si in momentul de fata.


De ce crezi ca unii oameni iubesc sportul, in timp ce altii fac miscare doar cand fug de sala de sport? Tine de gene sau de obisnuinte?

Suntem diferiti. Avem obiceiuri diferite, program diferit si mai ales pasiuni diferite. Devine obisnuinta daca in familie sau cercul de prieteni exista acest obicei. Insa oricine poate sa intre in “hora” si mai tarziu :) Sportul e pentru toti si nu are varsta.

Daca un adult realizeaza ca are un stil de viata sedentar, poate face ceva sa schimbe situatia? Ma refer la o schimbare pe termen lung, pentru ca impulsuri avem toti si facem sport o saptamana, o luna dupa care… ne intoarcem la vechile obiceiuri.

Bineinteles. Insa schimbarea tine de fiecare individ in parte. Sunt cazuri diferite: fie sanatatea striga dupa miscare si stil de viata sanatos, fie scuzele sau obiceiurile dinainte sunt mai puternice decat dorinta de a face sport. Oricum ar fi, nu pentru toti sportul reprezinta marea pasiune. Important e sa intelegem ca 10 minute de miscare pe zi sunt ca spalatul pe dinti. Trebuie sa ne educam in a ne acorda cateva minute pe zi pentru sanatate si stare de bine.

Care sunt greselile de evitat in aceasta situatie? Cum sa incepi sa faci sport fara sa te sperii?

Greselile cel mai des intalnite sunt acolo unde o persoana sedentara incepe direct cu un tip de antrenament de intensitate mare. Atunci apar accidentarile si senzatia de neputinta, care te fac imediat sa renunti. E important sa facem pasii treptati si calculati. Fiecare trebuie sa tina cont de punctul lui de start si conditii. Poate fi un antrenor care sa te ghideze si motiveze, un prieten care te insoteste la miscare , sau chiar persoanele pe care le intalnesti in sala sau in locurile unde iti desfasori antrenamentele.

Ai lucrat cu persoane pe care sa le vezi ca se schimba sub ochii tai?

Bineinteles. Asta e cel mai frumos sentiment, ca antrenor. Sa-i vezi implicati si devotati in a-si indeplini obiectivul propus.

Care sunt cele mai importante schimbari care apar in viata noastra cand facem miscare? Pe plan fizic, dar si mental?

Eliberarea de stres, un corp mai puternic si armonios, inima sanatoasa si stare de bine.

 

Cum alegi la sala ceea ce ti se potriveste? Ne bazam pe intuitie sau pe sfatul unui antrenor?

Pasii care trebuie facuti sunt aceia care se potrivesc cu obiectivul propus, timpul alocat dar si conditiile pe care le are fiecare.

Ai facut gimnastica la nivel de performanta si in 2006 un accident te-a facut sa te opresti. Ce te-a ajutat sa te remontezi?

Toti sportivii trec prin asta. Pentru mine, a fost momentul in care am zis: e timpul sa incep un alt capitol. Si asta am facut. Am fost mereu un copil care a indraznit sa viseze si sa lupte pentru ce-si doreste. Asta mi-a permis sa am un continuu progres si sa imi construiesc succesul, cu sau fara prea mult sprijin.


Ce mi-ai spune daca ti-as marturisi ca nu cred ca sunt in stare sa ma apuc de sport? Ca ma intimideaza sala? Ca mi-e teama ca nu voi face fata unui antrenament?

Sa incerci oricum si sa ai rabdare cu tine. Antrenamentele sunt diferite, asa ca trebuie sa alegi unul care ti se potriveste si care nu te va face sa te simti neputincios. Progresul trebuie facut pas cu pas si cu incredere.
De cele mai multe ori, esti intimidat doar daca nu ai cu adevarat un obiectiv. El e cel ce te ghideaza .

In cat timp este realist sa te astepti la rezultate vizibile?

Depinde de la o persoana la alta. Depinde de programul pe care il face si cum il parcurge. Dar corpul are capacitatea de a ne arata schimbari dupa cateva luni de munca. Mai mult sau mai putin vizibile.


De regula, intram in panica inainte de venirea verii. Vrem sa slabim repede, sa ne tonifiem, sa aratam… mai cum arati tu :) Daca te-as ruga sa imi spui trei sfaturi pe care le-ai scrie pentru femei ca sa se simta bine in pielea lor, care ar fi acestea?

1. Fa schimbare pe termen lung.
2. Hidrateaza-te corespunzator
3. Hraneste-te cu sport si alimente vii, zilnic : ) indiferent de cantitate/ intensitate :)

Ce ai recomanda sa facem in plus fata de sport pentru o stare de bine?

Orice ne face sa ne simtim bine. Mai mult timp petrecut cu familia, o carte buna, odihna mai multa, o plimbare relaxanta intr-un parc, o masa in oras cu prietenii. Cel putin la mine astea functioneaza.

Care este cel mai bun sfat pe care tu insati l-ai primit?

Pot avea ce imi doresc, daca muncesc indeajuns pentru asta.

Ce ti-e cel mai drag sa vezi in jurul tau?

Zambete.

Pentru ce te simti recunoscatoare?

Pentru tot ceea ce sunt azi, dar mai ales pentru sanatate si familie.