ANA ASLAN: Super femeia din spatele unui brand iconic romanesc

In Otopeni, langa Bucuresti, ascuns intr-o mare de vegetatie, se afla institutul Ana Aslan. Se spune ca acolo ajung oamenii care cauta “tineretea fara batranete” si ca, nu putini dintre ei, sunt personalitati marcante din tara si nu numai. Povestea acestui brand iconic romanesc incepe odata cu intrarea in lumea medicala romaneasca a unei femei extraordinare, cu o poveste de viata atat de fascinanta, incat cu greu poate fi cuprinsa in vorbe.

Inceputul

Ana Aslan s-a nascut in 1897, intr-o familie de intelectuali din Braila. La 13 ani, tatal Anei moare, iar familia se muta la Bucuresti. Ana visa deja sa aiba o cariera intriganta pentru acea perioada: pilot de avion sau medic. Castiga teren medicina, dar mama Anei se opune cu putere ideii. Adolescenta intra in greva foamei si nu se atinge de mancare timp de trei zile pentru a dovedi cat de mult isi doreste sa urmeze medicina si, evident, are castig de cauza. Nimeni nu banuia, in acele timpuri, cat de mult va revolutiona tanara ambitioasa medicina romaneasca. Primul Razboi Mondial o va aduce aproape de ranitii din spitalele militare din Iasi, pe care ii ingrijeste cu devotament.

Cariera in gerontologie

Ana Aslan preia, dupa Al Doilea Razboi Mondial, Sectia de fiziologie a Institutului de Endocrinologie din Bucuresti, iar in 1952 devine director al noului Institut de Geriatrie, primul de acest gen din lume. Personalitatea sa este fascinanta: imbracata mereu la patru ace, cu o silueta filiforma, distanta dar respectuoasa, mereu aranjata si coafata (se spune ca o coafeza venea zilnic sa ii aranjeze parul), introvertita si totusi cordiala.

Ana Aslan a fost mereu fascinata de culori, colectiona bufnite (mici statuete sau sculpturi pe care apropiatii i le daruiau) si se temea de supranatural. Mintea ei sclipitoare a facut, insa, diferenta: in 1952, prepara vitamina H3, cunoscuta  sub numele de Gerovital, un medicament menit sa intarzie procesul de imbatranire. In urmatoarele trei decenii, tratamentul cu Gerovital H3, brevetat de Ana Aslan, a devenit cunoscut in intreaga lume si a atras in Romania comunista mai multa valuta forte decat unele dintre marile fabrici cu care se mandrea atat de mult Ceausescu. De altfel, succesul Anei Aslan a atras antipatia Elenei Ceausescu, pe care nesiguranta a facut-o sa ii poarte pica doctoritei care si-a dedicat intreaga viata medicinei. Insa notorietatea tratamentului Anei Aslan depasise demult si cu mult granitele tarii.

Celebritatile pe care le-a tratat

Ana Aslan se putea mandri cu o viata care si astazi ar face furori. Pe lista sa de pacienti se numarau nume grele din lumea politica si artistica a vremurilor, miliardari si sefi de stat: Charlie Chaplin, Mao Zedong, Pablo Picasso, JF. Kennedy, Winston Churchill, Yaser Arafat, Mareşalul de Gaulle, regele Marocului, Mareşalul Tito, Mareşalul Fanco, Miguel Asturias, Somerset Maugham, Indira Ghandi, Caludia Cardinale, Marlene Dietrich sau Salvador Dali sunt doar cateva dintre numele celor care au cautat sa isi prelungeassca tineretea apeland la formula Gerovital H3. Se spune ca Ana Aslan a vizitat peste 80 de tari, ca personalitati importante trimiteau avioane private sa o aduca pe Ana Aslan pentru a le consulta, in timpuri cand sa calatoresti in strainatate nu era la indemana oricui. A ajuns inclusiv pe insula Scorpio, unde l-a tratat pe Aristotel Onasis, iar Ana Aslan a marturisit despre acesta ca avea farmec.

Calitatile Anei Aslan

Ca orice om care se daruieste unui tel atat de mistuitor, Ana Aslan a avut o disciplina de viata si o rigoare incredibila. Respecta normele sociale si, chiar daca lua masa singura, nu manca niciodata fara sa fie imbracata elegant, parfumata si fara sa poarte bijuteriile preferate. Spunea despre sine, intr-un interviu, ca i-au placut oamenii si povestile lor de viata, chiar daca nu a fost mereu inteleasa de cei din jur. A ales sa nu se casatoreasca niciodata si sa nu aiba copii. A ales, mai presus de orice, medicina. Prefera sa isi aduca hainele de la o casa de moda din Milano si marturisea ca, in anii studentiei, era dispusa sa isi aloce banii pe o luna pe o rochie, dar o rochie frumoasa. Muncea mult, pana la 12 ore pe zi, dar stia si sa fie mondena: juca bridge, asculta muzica si mergea la spectacole de balet. Crezul sau interior si deviza dupa care a trait sunt atat de actuale, incat merita sa le acordam atentie. Ana Aslan spunea: „Eu nu traiesc in trecut. Eu, in general, traiesc in prezent si viitor. Nu ma gandesc la trecut, nici macar nu imi amintesc de trecut. Cred ca alta trasatura care m-a ajutat este aceea ca nu regret nimic.”

Ultimele sale dorinte, ignorate de comunisti

Dupa o existenta spectaculoasa si dupa o lunga lupta cu sistemul comunist, Ana Aslan s-a stins din viata la 92 de ani, in 1988. Din pacate, dorintele sale de a fi inmormantata alaturi de mama sa si de a avea o slujba religioasa, au fost ignorate de puterea politica a vremii. Cu lasitate, comunistii i-au refuzat Anei Aslan ultimele dorinte pentru a dovedi ca nu au pierdut in fata excelentei. Privind in urma, batalia lor este meschina si lipsita de demnitate. Ana Aslan a dobandit ceva ce nici un regim politic nu poate interzice sau confisca: a dat viata unor tratamente extraordinare, care sunt in continuare pe lista femeilor din Romania si nu numai. A lasat in urma speranta ca tineretea poate sa dureze mai mult, ca romancele merita sa aiba acces la un brand puternic, autohton, spectaculos si totusi accesibil. Ana Aslan a lasat in urma ceea ce numai femeile extraordinare si puternice reusesc: un brand care continua sa duca povestea creatoarei sale mai departe.

Pe SOLE, suntem mandri sa includem in selectia noastra unele dintre cele mai bune produse GEROVITAL! Descopera-le si fii frumoasa romaneste!