7 idei pentru un dormitor de vis

Cum arata dormitorul tau? Cand il descrii incepi sa zambesti involuntar, pentru ca iti amintesti cu drag si placere de acest spatiu calm si minunat, locul in care iti incarci bateriile? Sau descrii o simpla camera, care ar putea fi oricand imbunatatita, daca nu ai amana la infinit acest lucru?

Ei bine, daca ai raspuns cu ”da” la prima intrebare nu putem decat sa te felicitam si sa asteptam o invitatie la o petrecere in pijama. Dar, daca faci parte din categoria mult mai larga a celor care raspund cu ”da” la cea de-a doua intrebare, avem cateva sugestii pentru tine.

 

 1. Culorile sunt importante. Alege nuante blande!

Lasa culorile aprinse pentru restul casei sau pentru umerasele cu rochii pentru club! In dormitor ai nevoie de nuante blande, care sa te ajute sa te relaxezi si sa te rupi de agitatia din exteriorul casei, de discutiile aprinse de pe Facebook sau de listele cu lucruri urgente si foarte urgente. Daca iti plac decorurile minimaliste, poti incerca combinatia clasica de alb cu negru. Daca simti nevoia sa ai totusi culori in jurul tau, alege pasteluri delicate sau nuante lejere de bej, gri sau verde.

Iar daca vrei o redecorare pe fast-forward a dormitorului tau, fa cat mai repede acest lucru: schimba perdelele si cuvertura de pat, alegand doua nuante delicate care sa se potriveasca cat mai bine intre ele. Te vei convinge pe loc de puterea culorilor!

2. Lasa ecranele la usa. Sau primeste-le cu o conditie...

Probabil ca stii deja cat de tare iti afecteaza somnul ecranele luminate ale gadgeturilor. Ai aflat de ceva vreme ca un simplu scroll pe Instagram interfereaza cu secretia de melatonina, hormonului somnului, si ca te poate da peste cap destul de serios. Dar am putea pune pariu ca, asemenea unui fumator care nu se lasa de fumat desi stie ce efecte au tigarile, toate informatiile ingrijoratoare nu te-au facut sa iti lasi telefonul sau tableta in alta camera. Ei bine, ce ai spune daca ti-ai popula noptiera cu cateva carti de nelasat din mana? Va fi mai simplu sa uiti de ecran daca te vei grabi sa afli seara de seara ce mai fac personajele tale preferate. Ah, si inca ceva: daca totusi nu poti adormi fara sa stii ce mai pe Instagram, foloseste setarea ”night mode”. Lumina calda, portocalie, este mai putin nociva pentru somnul nostru.

3. Alege o sursa de lumina linistitoare

Sursele de lumina din dormitor trebuie sa fie calde si blande, sa poata fi usor controlate chiar si de catre cineva aproape adormit (stii cum este sa bajbai dupa un buton greu de apasat atunci cand de-abia iti mai tii ochii deschisi!), sa fie asezate in asa fel incat sa nu il deranjeze pe partener, si, in mod ideal, sa aiba mai multe intensitati, in functie de scopul in care sunt folosite - pe post de lumina de veghe sau pentru citit. O astfel de sursa de lumina ideala este Lampa Egg Tumbler de la Emoi, cu senzori tactili - poti schimba intensitatea doar cu o atingere cu palma -, dar si cu un design simpatic si minimalist care nu incarca deloc decorul din dormitorul tau. Ce zici, se potriveste si la tine pe noptiera?

4. Inchide ochii si asculta...

Daca te-ai decis sa iti transformi dormitorul intr-un sanctuar al calmului si al armoniei, nu neglija sunetele. Fie ca vrei sa asculti muzica, fie ca ai nevoie sa asculti inregistrari din natura pentru a te putea relaxa cat mai profund, fie ca iti incepi fiecare zi ascultand un podcast, este excelent pentru starea ta de bine ca din cand in cand sa inchizi ochii (pe care ii suprasoliciti in timpul zilei, cand stai atat de mult in fata laptopului!) si te folosesti constient de simtul auzului. In acest scop noi iti recomandam lampa-boxa Bird de la Emoi, care se conecteaza prin Bluetooth la smartphone-ul tau, emite o lumina placuta si reda un sunet de calitate, cu bas profund.

5. Nu uita ca ordinea din jur se reflecta si in interiorul tau

Un teanc de reviste langa pat, cateva carti alandale pe pervaz - iti propui de doi ani sa le citesti -, niste umerase cu rochii de birou agatate de usa sifonierului, o mana de maruntisuri pe noptiera, hainele de sport puse pe tablia patului si niste esantioane de crema de fata si de parfum imprastiate pe teancul de reviste: iata cum arata dezordinea. Rezerva-ti o zi doar pentru a face ordine in dormitor si pregateste-te sa renunti la orice obiect care nu iti aduce bucurie. Poate ca ai auzit deja de Marie Kondo, ”specialista in ordine” devenita celebra dupa ce a publicat ”Magia ordinii” (pe care o gasesti si in librariile din Romania, tradusa). Sfatul ei de baza este ca, atunci cand faci ordine, sa nu alegi ce arunci, ci sa alegi ce pastrezi. Pune in practica acest sfat si asteapta efectele lui asupra vietii tale in general. (Mult mai puternice decat ti-ai putea imagina acum.)

6. Incearca cu incredere aromoterapia

Poate iti doresti sa dormi mai bine, mai mult, sa te relaxezi mai profund, sa scapi de gandurile anxioase care iti dau tarcoale noaptea sau pur si simplu sa te simti mai bine. Incearca aromoterapia! Uleiurile esentiale, atunci cand sunt de calitate, au efecte masurabile asupra starii noastre de bine. Spre exemplu, uleiul esential de levantica are anumite efecte asupra neuroreceptorilor care sunt comparabile cu efectele pe care le au medicamentele impotriva anxietatii. Nu mai sta pe ganduri, asadar, si procura-ti cateva uleiuri bune de folosit in dormitor: ylang-ylang, iasomie, bergamota, salvie, santal, menta, portocale si, bineinteles, levantica. Iar pentru a te bucura la maximum de beneficiile lor, iti recomandam si lampa Emoi care poate fi folosita si pe post de umidificator sau difuzor de arome esentiale. (E suficient sa apesi pe un buton pentru a decide scopul in care o folosesti)

7. Nu te feri de plante, dar alege-le cu grija.

 Este din cale afara de linistitor sa ai cateva plante in jurul tau, care sa inveseleasca atmosfera si sa te incante cu verdele lor viu. Dar, atunci cand le alegi, nu uita ca aspectul este secundar, pe primul loc fiind capacitatea plantelor de a purifica aerul. Din fericire, ai de unde alege: crinul pacii, plantele din familia Dracaena, gherbera, cateva tipuri de ficus, iedera, orhideele, ferigile, limba soacrei (cunoscuta si drept planta sarpelui), aloe vera, monstera sau cactusii sunt doar cateva dintre plantele care produc oxigen si au un efect benefic asupra calitatii aerului din dormitorul tau.

Pentru mai multe accesorii care iti pot imbunatati viata, nu doar dormitorul, intra pe SOLE si alege ce ti se potriveste. Nu uita, doar tu stii de ce ai nevoie cu adevarat!