3 sfaturi ca sa iti protejezi parul de rupere

Cand avem de-a face cu un par lung, de regula se intampla intotdeauna asa: firele se comporta perfect pana spre varfuri, unde remarcam ca parul se subtiaza si arata deshidrat. Pentru a le reda gloria, este nevoie de tot felul de manevre complicate care ne aglomereaza diminetile.

De ce se usuca varfurile?

Compus din fir, bulb si radacina, parul nostru este un amestec fascinant de forta si fragilitate. Il hranesc natural vasele de sange si sebumul, iar cheratina ii da elasticitate si rezistenta cu conditia sa nu o distrugem prin excesul de coafare. Cand cheratina are de suferit, sufera si parul: devine casant. La fel ca tenul, si parul sufera atunci cand suntem obosite, stresate sau avem un stil de viata nesanatos. Reactioneaza la frig sau la caldura, sufera din cauza clorului din apa si nu este deloc ajutat de tratamentele chimice si termice la care il supunem. Iata cum il putem ajuta sa isi mentina elasticitatea, secretul din spatele parului rezistent.

Alege cu grija produsele pentru par

Chiar daca este mai ieftin sa folosim produse de mass-market, cele profesionale ne asigura o concentratie mult mai mare de ingrediente active care patrund in fibra capilara si o hranesc. Ideal este sa alegem un sampon fara sulfat, parabeni si alcool. Uleiurile pentru par sunt, de asmenea, ideale pentru mentine hidratarea pe varfurile casante si din cand in cand te poti rasfata cu o msaca home-made din ulei de masline extravirgin si galbenus de ou. Insa formularea mastilor profesionale este, de asemenea, incredibil de evoluata si te va ajuta sa protejezi parul de rupere. Spre deosebire de balsam, masca patrunde mai adanc in fibra capilara si rezultatele sunt mai puternice. Pentru a-i potenta efectul, aplica masca dupa ce te-ai spalat si „sigileaza” produsul cu un prosop special conceput pentru par, inmuiat in apa calda pe care il poti mentine la temperatura mai mare incalzindu-l, din cand in cand, cu pheonul. Caldura deschide cuticulele si lasa masca sa patrunda mai adanc in firul de par.

Renunta la obiceiurile nocive

Cea mai periculoasa idee este sa freci parul, dupa baie, cu prosopul. Firele umede se rup mai usor si au de suferit din cauza actiunii mecanice. Apoi, ai grija cand il piepteni dupa baie. Parul incalcit este mult mai expus ruperii si te vei trezi cu fire care par imprumutate din capul altcuiva. Iti recomandam sa folosesti o crema speciala care te va ajuta sa iti piepteni parul fara sa il rupi. Si inca o regula: oricat de mult te-ai grabi, ai rabdare sa usuci parul corect si nu tine niciodata phoenul la o distanta mai mica de 20 de centimetri de par. Cand alegi o placa de intins parul, investeste intr-un produs profesional si nu depasi 150 de grade.

Nu iti roti parul pe degete!

Da, ni se intampla si noua sa recurgem la gesturi involuntare care ne calmeaza si ne fac sa ne simtim in siguranta. Unul dintre ele este sa apucam o suvita si sa o rotim pe deget. Este un gest care vine firesc, se spune chiar ca arata sexy, insa are efecte nedorite asupra varfurilor parului. Pur si simplu se rup si trebuie sa admitem ca varfurile rebele sau subtiate nu au nimic atractiv. Ca sa scapi de un tic, trebuie sa iti dai seama cand ai tendinta sa il pui in aplicare si sa gasesti altceva de facut cu mainile. Pentru inceput, iti recomandam sa prinzi parul intr-o coada lejera pentru ca sa nu te tenteze sa te joci cu firele. Iar daca ti-ai propus sa iti lasi parul sa creasca, fa-ti din timp programare la... tuns! Oricat de frustrant ar fi sa scurtezi parul, pe termen lung te va ajuta daca iei din varfuri odata la trei luni. Firul de par se rupe pe lungime, asa ca varfurile despicate impiedica parul sa creasca cu adevarat. Cand te duci la salon, specifica exact acest lucru: vrei sa lasi parul sa creasca, iar hairsytist-ul va sti exact ce are de facut.