MIHAI CRISTIAN - PERSONAL CHEF & TRAINER

Mihai Cristian a adus in Romania un concept de succes: antreneaza si invata oamenii sa manance sanatos. “Personal trainer & personal chef” inseamna ca atunci cand iti doresti sa traiesti sanatos, sa slabesti si sa mananci cu adevarat bine, iti garantezi succesul pe termen lung. Odata ce inveti nevoile reale ale corpului tau si descoperi ca se poate manca sanatos si delicios, nimic nu te impiedica sa adopti un stil de viata care sa te ajute sa te simti minunat in pielea ta.

Mihai si-a descoperit pasiunea pentru bucatarie inca de mic, iar la 14 ani lucra deja in bucataria unui hotel de patru stele. Personal trainer a devenit dupa ce sportul l-a ajutat sa isi recapete silueta. Acum, isi antreneaza clientii la sala, le alcatuieste meniuri personalizate si ii invata sa gateasca, sa cumpere alimente de calitate si sa isi redobandeasca increderea in sine. Se vede ca il pasioneaza ceea ce face iar sfaturile lui ne vor ajuta, cu siguranta, sa intram in vara cu corpul acela perfect pentru costumul de baie!

Cand e momentul sa ne apucam de slabit pentru la vara?

Acum! E momentul perfect, mai ales ca nu este deloc OK sa intram in panica in pragul verii si sa recurgem la diete nesanatoase ca sa slabim repede, repede!

Slabitul inseamna automat mancare anosta?

Nu. Chiar nu. Dimpotriva! Inseamna o experienta diferita. Sa treci treptat de la mancarea clasica, monotona si nesanatoasa la mancarea colorata, gustoasa si sa simti mereu noi texturi, arome, mirosuri. E genial!

Dar foame? Se poate slabi fara foame?

Eu sunt un tip realist si nu umblu cu citate din carti si nici nu mint doar ca sa par interesant. Foamea o simti in primele 7-10 zile. Pana cand stomacul nostru se obisnuieste cu noua alimentatie si parca simti cum se micsoreaza si nu mai e nevoie sa mananci mult. Deci senzatie de foame va exista, dar vestea buna este ca va trece destul de repede.

Ce alimente “pretioase” gasim in aceasta perioada a anului?

Hmm, in lunile de inceput de an putem gasi mereu: sfecla rosie, varza, varza de Bruxelles, cartofi, gulii, fenicul, fasole, telina radacina, usturoi. Putem face multe preparate delicioase din acestea; fie ele crude sau gatite termic. La fructe avem: portocale, mandarine, clementine, grapefruit, banane, lamai, ananas, avocado, rodii. Putem face o salata de fructe care poate fi pastrata si 2 zile la frigider, de exemplu. E chiar mai gustoasa.

Cum arata meniul unei zile in care putem spune cu mana pe inima ca “am mancat sanatos”?

Nu vorbesc, de regula, daca nu am testat, asa ca am sa zic ce mananc eu si la sfarsit ma simt mandru de mine:

Dimineata:
Guacamole cu somon afumat si coriandru din plin, pe rondele de orez expandat sau pe barcute de ardei gras sau pe o felie de paine neagra si uneori completez la final cu un iaurt sau un mar verde.

Pranz:
Imi place mult carnea de vita. Asa ca iau o bucata de muschi sau vrabioara de vita proaspata de la macelarul meu preferat, o toc din cutit, o condimentez cu sare si piper proaspat, o prajesc pe ambele parti si o mananc cu legume la gratar: rosii, dovlecei, ardei, ceapa, fara chifla.

Cina:
Peste. Au la magazinul de langa mine mereu peste proaspat portionat si ambalat. Il iau, il spal, il condimentez, il arunc la cuptor, storc un sfert de lamaie deasupra si savurez bucatica cu bucatica.

Cum ai facut tu, personal, legatura intre domeniul nutritiei si cel al sportului?

Paaai, cine poate fi cel mai bun antrenor personal? Un bucatar, nu? De ce? Pentru ca un stil de viata sanatos si un corp frumos inseamna 70% alimentatie si 30% sport. Asta am invatat eu din experienta mea personala. Poti sa mergi la sala zilnic si sa mananci haotic. E degeaba. Iar unii oameni chiar nu stiu sa porneasca aragazul. Si nu glumesc. Nu e o rusine. Sunt oameni care nu au avut nevoie vreodata sa gateasca, asa ca de ce sa le pese? Cum sa ii spun eu unui client care nu are idee ce inseamna gatitul sa manance orez cu legume la gratar? Se uita la mine si rade. Asa ca am implementat prima data in Romania aceasta asociere: personal chef si personal trainer. Eu nu arunc o hartie copy-paste cu preparate si “pa!”. Eu stau, vorbesc, intreb daca e alergic, ce ii place sa manance de obicei. Cum sa oblig eu omul sa manance tofu daca el nu vrea?! O mancare care nu iti place te demotiveaza si renunti dupa o luna. In concluzie, un bucatar care este si personal trainer este mai bun decat unul care nu a facut macar un curs de nutritie.

Ce sprijin gaseste in tine o persoana care decide sa invete sa traiasca sanatos?

Eu, in primul rand, pot intelege prin ce trece acel om, pentru ca si eu la randul meu am avut cateva kilograme in plus acum cativa ani. Si am lucrat foarte mult sa slabesc. Mai ales ca mereu ma intalneam cu mancarea la munca, zi de zi. O persoana care a fost slaba mereu nu o sa inteleaga niciodata ca in momentul in care alearga unul gras, il dor “aripioarele” sau pieptul din cauza grasimii. Sau daca il pui sa sara cu coarda, la fel, socul mecanic il va face sa planga de durere. Trebuie putina durere, altfel nu ai cum, dar trebuie sa intelegi cu adevarat ce se intampla cu organismul lui in acel moment. Asa il motivezi si mai tare. In al doilea rand, eu nu fac asta mecanic si doar pentru bani. Si asta toata lumea a simtit din prima. Nu lucrez cu 5 oameni deodata. “Personal trainer” inseamna ca in acea ora in care stai cu omul care te-a platit pentru acel serviciu, va avea toata atentia ta si va fi atent ca toate exercitiile sa fie executate corect. Trebuie sa observi daca se simte bine, daca mai este in stare (real) sa continue.

Care ti se pare cea mai importanta masa a zilei? Sunt multe persoane care pur si simplu nu pot manca dimineata…

Daca spun acum “micul dejun”, cativa vor iesi de pe site pentru ca vad asta la fiecare colt si e deja prea mult. Ca nimeni nu ii intelege. Asa ca nu voi spune asta. Asa cum am spus mai sus, sunt realist. Nu toti oamenii functioneaza la fel. Sunt unii oameni care chiar nu reusesc nici obligati sa manance micul dejun. Pentru ca nu simt asta. Organismul lor asa a fost invatat, asta face. Intr-adevar, poti controla obiceiurile, le poti schimba chiar daca sunt adanc inradacinate. Dar e nevoie de multa ambitie si multa munca. Adica? Adica daca vii la sala sau iesi afara la alergat de dimineata, organismul tau va cere obligatoriu sa i se faca “plinul”. Ca a consumat energie in acel moment. Si usor, usor, micul dejun va deveni cea mai importanta masa a zilei chiar si in cazul celor care nu mancau deloc dimineata.

Ce alternative sanatoase avem pentru zahar?

Eu aleg mereu fructele proaspete si uneori cele confiate. Bine, aproape mereu. Crema de vanilie cine o mai “gusta”? Deci da, cat timp ele sunt consumate cu simtul masurii, sunt o alegere excelenta.

Dar pentru dulciuri in general?

Sunt foarte multe retete de dulciuri sanatoase care nu necesita zahar procesat. Cautati pe Google “Retete de prajituri raw vegane”. Sunt delicioase si usor de facut.

Care este cea mai des intalnita greseala intr-o dieta?

Mancatul exagerat de putin si infometarea. Sunt principalele cauze care duc la esecul dietei.

De ce nu reusim sa mentinem rezultatele si dupa ce o dieta se incheie?

Consider ca, daca de la inceput nu esti pregatit psihic si hotarat sa incepi sa ai un stil de viata sanatos, totul e degeaba. Multi fac asta din ambitii prostesti si uneori isi dubleaza greutatea la final sau mai am varianta in care nu esti tocmai multumit ca intr-o luna nu ai dat 20 kg jos cu dieta minune gasita pe Google si... ghici ce? Nu mai conteaza, macar ai incercat si te consolezi cu asta. Dar, de fapt, scopul nu il atingi!

Cum te-ai apropiat tu de gatit?

La 7-8 ani. Atunci am inceput sa fac pseudo-preparate culinare destul de... esuate. Dupa care, la 14 ani, am intrat “in paine”. Direct intr-o bucatarie profesionala imensa de hotel de 4 stele. A fost dragoste la prima vedere. Sunetul oalelor, al tigailor si al cutitelor care se auzeau cum bateau in tocatoarele de plastic, bucatarii care strigau: “Ospaaatar, e gata comanda. Sta de “1 ora” pe masa.” Plus cuvintele “sfinte” clasice sau “Baieti, a venit bon, atentie: 5 cotlete de porc cu sos de hribi, 2 muschi de vita medium rare, o salata Caesar, o portie de penne cu pui dar fara pui!” :)) Toate astea m-a facut sa intru mereu cu drag in bucatarie. Munceam mult, foarte mult. Ore intregi. Dar imi placea si imi place.

Cand ti-ai dat seama ca felul in care mananca un om ii influenteaza intreaga viata?

La 20 de ani, cand aveam 113 kg si 1,91 inaltime. Atunci a fost momentul in care mi-am zis: “Ba, Mihaie, ce faci? Iti bati joc de tine?” Si am luat instantaneu masuri. Nu incepand “de luni”, ci de atunci. Am fost constient ca ceea ce mancam ma distrugea psihic si fizic. De aia si unul din proiectele mele se numeste: “Mergi la sala acum, nu de luni!”

Care ti se par superalimentele noastre locale?

Avem foarte multe doar ca le gasim din ce in ce mai rar, din pacate. Am fost acum cateva luni printr-o comuna din Giurgiu si am gasit pe un drum judetean foarte multi oameni care vindeau varza. Mirosea extraordinar. Era geniala senzatia, mirosul de varza proaspata imediat dupa o ploaie. Poate-mi spui ca varza e banala. Nu este! Are foarte multe vitamine si saruri minerale. Poti face supe si preparate de baza delicioase. Pepenii la fel, ciresele, visinele, toate sunt superalimente pentru mine. Si lista poate continua pana la nuci, afine, merisoare, mere. Avem pamant bun dar... oamenilor nu li se mai pare rentabil sa faca agricultura. Pacat!

Trei reguli pentru o alimentatie sanatoasa?

1. Invata sa gatesti acasa;
2. Intelege fiecare ingredient si citeste despre el;
3. Hidrateaza-te dupa nevoia organismului tau. Nu dupa ce se spune la televizor.

Cum putem sa ne revitaminizam organismul, dupa iarna, fara sa ne ingrasam?

Recomand shake-urile din fructe si legume, combinate. De exemplu: morcov, sfecla rosie, spanac si suc de portocale, stii cum e? Sa incerci. Sunt valoroase si legumele tratate termic dar nu pana devin piure, ci trase putin la tigaie cu un strop de unt. Toate astea ajuta organismul sa isi recapata usor vitalitatea si ajuta la starea de bine. Ideea de “detox” nu exista. Voiam neaparat sa spun asta.

Ce se poate manca la pranz cand lucrezi toata ziua si depinzi de “pachet”?

Multe. Poti face multe. Un piept de curcan la gratar, la cuptor, bucatele de muschi de vita, cotlet de porc. Practic este ca atunci cand gatesti cina, seara, sa pregatesti si pranzul de a doua zi. Asta ajuta mult daca trezitul de dimineata nu este punctul tau foarte. De exemplu, facem un piept de curcan la cuptor pentru cina si il mancam cu orez. Eh, calculam cantitatea si pentru a doua zi si aruncam si niste ceapa, rosii, dovlecei impreuna la cuptor. Pana mananci se racesc putin, bagi in caserola si a doua zi ai pranzul asigurat. Sunt atat de multe variante!

Daca mananci in oras, ce poti comanda la pranz fara sa te ingrase?

O ciorba de vita, o supa crema de ceva, un piept de pui la gratar, o salata, niste legume la gratar simple. Sunt variante. Trebuie sa iti doresti cu adevarat sa mananci sanatos.

 

Exista “cina romantica” sanatoasa?

Haha! Eu nu-s tocmai un romantic sau poate ca nu am avut timp sa descopar latura asta, dar cred ca mai am timp. Sigur ca exista. Totul este posibil, zic. As putea recomanda ceva usor pe baza de peste si legume, curcan si orez si la desert niste... capsuni.

Ce faci cand ti-e foarte foame desi ai mancat? E o greseala in felul in care mananci?

Bei un pahar cu apa. :) Asta le recomand mereu clientilor mei. Depinde, daca esti la inceput de dieta si sala, aceasta senzatie va dura cateva zile pana organismul tau se obisnuieste cu noul stil de viata. Cam asa sta treaba.

Ar trebui sa ne ridicam de la masa satui sau cu o senzatie usoara de foame? Poate fi destul de frustrant… :)

Ar trebui sa ne acordam timp mai mult cand mancam. Daca mancam repede, clar, nu dam timp stomacului sa transmita creierului ca e de-ajuns. Asa ca atunci cand mananci, incearca sa mai ai o activitate, fa cateva ture prin casa, prin birou, citeste o revista interesanta, savureaza fiecare bucatica de mancare si vei ramane uimit cand vei vedea ca dupa ce ai mancat jumatate de portie, foamea a disparut. Eh, cam atat e bine sa mananci. In sfarsit, stomacul tau este fericit!

Cum poti transforma momentul gatitului in ceva placut, relaxant? Care este reteta ta?

Incercand mereu ceva nou si repetand uneori cate o reteta care te-a marcat si ti-a placut enorm. Eu, de exemplu, imi aduc aminte ca pana acum patru ani, pastarnacul era o banala albitura aruncata intr-o ciorba de vacuta. Azi, este vedeta alaturi de muschiului de vita facut la gratar pe post de garnitura. Piureul de pastarnac este genial. Aroma aia dulceaga, textura fina, un miros... Doamne, serios, chiar merita sa incercati. Mai e si sanatos! Atentie, insa, la timpii de fierbere. Sa nu il uitati acolo pentru ca se amareste.
Revenind la intrebare, consider ca fiecare are modul lui de relaxare, poate cu un pahar de vin langa aragaz (si nu pentru preparat), un jazz pe fundal, lumina doar de la hota, picior peste picior... eh, deja ma ia pofta de gatit.

Poate o persoana care nu este pasionata de gatit sa invete sa gateasca totusi sanatos si gustos? Cum?

Absolut. Sunt sigur ca daca nu este o persoana pasionata, va deveni. Cand vezi cate texturi, culori si gusturi poti obtine din legume, vita, curcan, creveti, condimente... hmm, este genial. Sa caute o reteta preferata, sa mearga la piata, sa isi cumpere ingredientele preferate, sa ajunga acasa si sa puna mana la treaba. Eu asa as face. Si sa iei, de exemplu, ardei in 3 culori, broccoli proaspat, ceapa rosie, ciuperci, rosii cherry si sa le tai destul de mari, sa le arunci in tigaia cu puuutin ulei sfaraind, sa le calesti 2 minute la foc mare, sa tai tofu si sa il pui putin pe gratar, sa arunci niste sos de soia pe legume, piper si putin cimbru. Incearcati, e geniala combinatia! O salata calda, perfecta pentru un pranz sau cina usoara, gustoasa si sanatoasa. Cred ca deja am reusit sa fac pe cineva sa gateasca. :)

Crezi ca “suntem ceea ce mancam”? Ne poate face mancarea sanatoasa sa fim mai frumosi, mai bine in pielea noastra? De ce?

Da, chiar suntem ceea ce mancam. Nu vreau sa fiu rau, dar vad zilnic tot mai multe cazuri de obezitate. Daca tu la 25 de ani, cu inaltimea 1.75 si 120 kg nu simti ca e momentul sa te opresti, e trist. Mancatul este singurul moment in care, poate, acesti oameni se simt fericiti. Dar se distrug singuri, de fapt. Sunt sigur ca majoritatea stiu ca nu e tocmai bine, dar este usor sa ramai in balonasul confortabil. De ce ar iesi? Poate ca sunt demotivati sau nu exista cineva sa ii ajute. Nu toti au puterea de a spune: “gata, de azi mananc mai sa sanatos si ma apuc de sport”. Si totusi, trebuie. Putin cate putin. Pentru ca da, mancarea sanatoasa pe langa ca te face mai frumos, sa ai o piele curata, un par vitaminizat, te face sa iti schimbi si mersul intr-unul plin de incredere de sine, mergi mai mult cu capul sus, stima de sine creste cu fiecare kilogram dat jos pana la rezultatul propus. E pe incercate. Cine nu reuseste, sa ma contacteze si discutam :)