Delia Robescu- Frumusetea este acceptare si asumare

Delia Robescu este redactor-sef al revistei Shape si are propria agentie de creatie publicitara. Este, de asemenea, mama si a imbratisat un stil de viata sanatos care a ajutat-o sa se reinventeze intr-un moment dificil al vietii sale. Caldura ei sufleteasca, dublata de frumusete si intelepciune s-au oglindit in interviul pe care ni l-a acordat: cum ar fi sa ne iubim mai mult pentru a putea sa ii iubim si pe cei din jurul nostru? Cum ar fi sa traim sanatos, sa facem ceea ce ne bucura si sa descoperim ca viata este pur si simplu senzationala la orice varsta? Enjoy!

Cum ai descoperit ca iti place sa faci sport?

Aveam 3-4 ani si o adoram pe Nadia Comaneci. I-am rugat pe ai mei sa ma dea la gimnastica, dar cumva nu s-au legat lucrurile si am ramas cu acest regret. Am fost dintotdeauna o fire sportiva si mereu in miscare. N-am facut niciun sport de performanta, insa. Dependenta de fitness s-a instalat la o varsta cand altii se lasa de sport, la 37 ani, dupa ce am divortat. Am simtit nevoia sa fac ceva care sa-mi redea increderea (pierduta) in mine si sa ma ajute sa ma destresez. Deci am inceput dintr-o nevoie care s-a transformat intr-una dintre cele mai mari placeri si bucurii ale vietii mele.

Chiar o poti numi „placere" sau este mai degraba o nevoie?

Nu fac sport pentru ca trebuie, ci pentru ca este o mare iubire fara de care n-as mai putea trai. Cand ii vad pe unii cat se chinuie la sala imi dau seama cat de norocoasa sunt. Pentru mine, timpul acela petrecut la sala e momentul meu de rasfat. Este ceva ce fac pentru sufletul meu, in primul rand. Asa ca nu cred in vorba aceea care spune ca „ceea ce nu traiesti la timpul lui, nu mai traiesti niciodata". Ci mai degraba ca nu e niciodata prea tarziu sa faci ceva ce iti place, atata timp cat esti in putere.



Ce inseamna, din punctul tau de vedere, stil de viata sanatos?

Sa gasesti un echilibru in toate. Am intalnit oameni aproape fanatici care propovaduiau un stil de viata sanatos. Si care, la un moment dat, au patimit din cauza unor carente nutritionale. Sau au pierdut simtul realitatii, s-au izolat pentru ca din cauza stilului lor de viata nu au mai putut socializa. Orice merge la extreme nu e in regula. Eu, una, nu sunt nici raw vegana, n-am renuntat nici la zahar si cafea sau alte lucruri considerate nocive. Dar nici nu exagerez. Am o dieta echilibrata, nu-mi impun restrictii, dar atunci cand simt ca „sar calul" si exagerez cu anumite pofte culinare intr-o zi, am grija ca in zilele urmatoare sa reglez situatia si sa am un aport caloric mai mic. Sau sa fac mai multe exercitii cardio care ard caloriile mai rapid. Am grija de corpul meu, dar in egala masura nu neglijez nici starea mea sufleteasca. Imi hranesc sufletul cu tot ce e frumos si m-am educat sa vad binele si frumosul in oricine si in orice. Si, nu in ultimul rand, am grija si de sanatatea mea mentala. Cum scriam si in Shape, suntem atat de preocupate sa aratam bine, sa facem miscare, sa ne hranim sanatos, sa fim la curent cu toate noutatile din domeniul medical si nu numai, si in toata aceasta valtoare, uitam un lucru: sa dam putina pauza mintii. Sa oprim zumzetul gandurilor din mintea noastra. Sa facem pace in ganduri. si, din pacate, uitand acest lucru, toate eforturile de mai sus sunt in zadar. Pentru ca stresul provocat de miile de scenarii fabricate de minte te poate imbolnavi. Asadar, am grija sa-mi antrenez si…mintea prin tehnici de meditatie, exercitii de respiratie, relaxare profunda.

Cat de des mergi la sala? Cum iti alegi programul de sport?

Din nou spun ca sunt norocoasa pentru ca lucrez de acasa si pot sa-mi fac programul cum vreau eu. Si atunci imi permit sa merg in fiecare zi la sala. Sambata si duminica fac pauze active, prefer sa fac miscare in aer liber. Programul de antrenament mi-l fac impreuna cu un antrenor personal, in functie de ce obiective ne setam impreuna sau de starea de spirit in care sunt in ziua respectiva. In general, sunt antrenamente pe intervale de intensitate, pentru mine sunt cele mai eficiente, consuma calorii intr-un timp relativ scurt si solicita toate grupele musculare. Si imi dau o infuzie de energie!

Ce sfaturi ai pentru un incepator?

Sa inteleaga ca sportul nu e un moft, este o modalitate de a-ti pastra sanatatea si de a-ti prelungi viata si calitatea ei. Sa nu se decurajeze, sa nu considere ca sportul nu e pentru toata lumea. Sa caute pana gaseste o activitate sportiva care-i face placere. Uraste sa mearga la sala? Sa n-o faca! Sa incerce alte sporturi, sunt atatea alternative minunate: sporturi de echipa, sporturi in aer liber, plimbari cu rolele, kangoo jumps, biciclete, sigur este ceva ce ii va face placere sa incerce. Si sa fie perseverent. O singura data nu se pune! Cheia este sa integreze miscarea in viata de zi cu zi.

Ce mananci intr-o zi obisnuita?

Sunt norocoasa ca pot sa-mi organizez mesele zilnic. Evident, sunt si zile cand sunt pe drumuri si nu mai am timp sa pregatesc mesele, dar in general, nu-mi incep ziua fara micul dejun.

Masa de dimineata poate fi un smoothie cu fructe de padure, lapte vegetal (de orez cu migdale) si ceva seminte (chia) sau nuci, sau porridge de ovaz cu lapte vegetal. Sau felii de avocado cu crakersi integrali. In jurul orei 11, mananc un fruct-doua.

Pe la pranz mananc fie legume cu o friptura (curcan, vita) sau cu peste (ton, somon) sau fructe de mare, fie legume simple cu ceva branza slaba, sau paste integrale cu legume.

Dupa amiaza iau din nou o gustare (fie fructe, fie un iaurt sau un cottage cheese) iar seara salate cu de toate (am grija, insa, la cantitate).
Pacatele mele culinare sunt dulciurile, aici mai trisez, mai ales in perioadele stresante, dar compensez cu o ora-doua in plus la sala.

Ce solutii ai cand esti pe fuga si nu ai timp de gatit?

Cand am multe intalniri si nu am timp de gatit, mai practic detox-uri de cate o zi cu sucuri. Sunt sucuri naturale de fructe si legume presate la rece care furnizeaza necesarul zilnic de nutrienti, imi mentin ridicat nivelul de energie si simt ca ii dau o resetare organismului. Nu le pregatesc, dar le comand cu o zi inainte (www.coldpressedjuicery.ro). Sau imi iau in geanta batoane proteice care inlocuiesc o masa si ceva fructe (ca sa nu fiu tentata sa mananc gustari nesanatoase).

O intrebare indiscreta: cat de important e sa te simti frumoasa?

Pentru o femeie va fi intotdeauna important sa se simta frumoasa, dar cumva dupa 40 ani, desi ar trebui sa cresca complexele legate de felul in care arata (pentru ca nu mai are prospetimea de la 20 ani), ea incepe, in sfarsit sa se simta bine cu ea. Eu am inteles ceva mai tarziu in viata ca frumusetea nu e doar cea care se vede. E ceea ce se simte, ceea ce transmiti tu din interior. Este acceptare si asumare. Aici e adevarata frumusete.

Se complica ritualurile de beauty pe masura ce ne facem... mari? Ce folosesti in plus- sau in minus! – fata de acum 10 ani?

Teoretic, se complica. Evident, la 20 ani nu ai nevoie de prea multe lucruri ca sa arati impecabil. Industria de frumusete adauga rutinei de beauty, odata cu anii, si produse noi care propovaduiesc mentinerea unui ten tanar si lipsit de riduri cat mai mult timp. Practic, eu n-am adaugat multe produse. De fapt, in decada de la 30 la 40 ani, am mai redus din produsele pe care le foloseam. Paradoxal, tenul meu arata mai bine, datorita faptului ca am facut modificari importante in stilul de viata (dieta, miscare, reducerea stresului, renuntarea la fumat). In plus, fata de acum zece ani, folosesc ser special pentru pielea din jurul ochilor (la 30 de ani inca nu constientizam aceasta nevoie). Nu mai aplic fondul de ten, l-am inlocuit cu o crema nuantatoare cu o textura mai fluida, care nu incarca tenul.

Care sunt produsele de beauty care nu iti lipsesc din casa?

Prin natura meseriei (redactor la o revista de life style, dar si manager al agentiei mele de creatie publicitara), primesc spre testare o multime de produse de ingrijire si frumusete, deci e greu sa-mi lipseasca ceva cu adevarat. Ce folosesc zilnic este lotiunea micelara pentru curatarea tenului, o crema antirid pentru ten, serul pentru ingrijirea zonei din jurul ochilor, trusa de machiaj care contine mascara, crema nuantatoare pentru ten (cu factor de protectie), rujuri, blush-uri, iluminator si o paleta cu farduri pentru pleoape.

Dar din geanta?

In geanta am mereu la mine o mini trusa de machiaj ce contine mascara, doua-trei rujuri, crema nuantatoare pentru ten, servetele demachiante, crema de maini.

Care este cel mai important lucru pe care il castiga cititorii tai cand citesc Shape?

Increderea ca oricine poate face sport si poate avea o viata sanatoasa si plina de satisfactii! Caut si promovez mereu in Shape exemple de persoane obisnuite care si-au depasit limitele. Oameni care si-au transformat vietile si au fost capabili de lucruri la care nici nu visau. Oameni care s-au ridicat de pe canapelele lor confortabile si au terminat un maraton, doua, trei. Care in loc sa se resemneze si sa astepte pensia, au imbratisat un stil de viata activ ce le va adauga ani si calitate vietii.

Care ai spune ca sunt gesturile mici, dar esentiale ca sa traim frumos, sa ne simtim bine in pielea noastra?

Eu zic ca bunatatea ne face frumosi. Nu exista frumusete mai mare decat cea a unui zambet cald si sincer. Decat cea a unei maini intinse spre a oferi ajutor. Esti un om frumos daca vezi dincolo de tine si nu te consideri buricul pamantului. Daca vezi dincolo de interesul tau personal, meschin. Daca intelegi ca esti parte dintr-un tot, nu esti totul… si daca vezi frumosul din cei din jurul tau.

Dar pe plan sufletesc?

Iubirea muta muntii. Imblanzeste fiarele. Si oricat de cliseistic suna… iubirea incepe cu tine. Eu am lucrat mult cu mine ca sa ajung in punctul in care sa nu-mi mai fiu cel mai aprig dusman. Asa cum ma straduiesc sa fiu toleranta si sa nu-i mai judec pe cei din jurul meu, am facut un efort si cu mine. Mi-a luat mult timp sa inteleg ce inseamna iubirea de sine. O confundam cu egoismul. Acum stiu ca daca nu ma iubesc pe mine, nu-i pot iubi pe cei din jurul meu. Ca am rezerve limitate. Asa ca am grja de mine ca sa pot sa am grija de toti cei dragi mie. Si nu numai. De oricine are nevoie de mine.

Cat de mult ne influenteaza starea de bine felul in care aratam? Pare superficial la prima vedere, dar cred ca totusi exista o legatura. Tu ce spui?

Este evident ca felul in care ne simtim reflecta felul in care aratam. Sunt mult prea multe dovezi stiintifice care certifica faptul ca stresul ne imbolnaveste, ne urateste. Asa ca nu mai este niciun dubiu ca exista o legatura evidenta intre starea noastra de bine si aspectul nostru. Privirea ne tradeaza intotdeauna. Ochii spun cele mai frumoase sau triste povesti. Cum arata o femeie fericita? Radiaza prin toti porii. Indiferent de ce machiaj poarta sau nu.

Ce produse de beauty tii in geanta de gym?

La sala nu car prea multe produse de beauty pentru ca… acolo chiar transpir si machiajul nu-si are rostul. Am mereu cu mine, insa, un sampon uscat pentru ca nu am timp sa ma spal pe par acolo, ar fi mult prea complicat, servetele demachiante pentru a indeparta transpiratia de pe ten, o apa termala si o lotiune sau un ulei de corp. Cam atat…

Care sunt beauty essentials cand pleci in vacanta?

Indiferent de vacanta (la mare, la multe, intr-un ciy break), iau dupa mine lotiunile de protectie solara (cu factor 50 penntru ten, iar pentru corp folosesc cu factor 30, apoi 20), lotiunea micelara, iluminatorul, mascara, ceva rujuri si lip gloss-uri, un sampon si un balsam, un sampon uscat.

Ce i-ai spune, acum, Deliei de la 20 de ani? Ce sfat i-ai da?

Of, i-as da o imbratisare mare, mare si i-as spune sa nu se mai preocupe atat, ca e frumoasa! Sa nu mai fie atat de dura cu ea, ca e minunata asa cum e! Sa se bucure de tinerete, ca trece al naibii de repede. Sa nu-i mai fie teama sa viseze lucruri marete! Sa aiba incredere, pentru ca va deveni o femeie minunata. Sa nu se sperie, pentru ca viata nu se termina dupa 40 ani si aparitia ridurilor! Ca va fi o mama extraordinara si va putea mentine echilibrul in toate. Ca este capabila de lucruri de care nici nu-si imagineaza!