De ce sa reduci durata dusului zilnic la sub 10 minute

Daca si tu adori sa transformi baia intr-o sauna cand iti faci dusul zilnic, daca iti place sa simti apa fierbinte cum te invaluie si te alinta si tinzi sa uiti de tine in cabina de dus, ar trebui sa citesti acest articol.

Dusurile fierbinti si foarte lungi- iar prin ”foarte” intelegem o perioada de mai mult de 10 minute- tind sa fie destul de agresive cu pielea ta, dar si cu planeta. Evident, cand consumam apa in exces si, mai ales, apa incalzita, punem o extra presiune pe planeta, poluam excesiv si nu suntem deloc amabili cu natura. Insa nici cu propria epiderma.

Exista diferite tipuri de comportament pe care le adoptam in privinta dusului zilnic. Acestea se pot modifica in functie de starea noastra de spirit, de anotimp, dar si de cat timp avem la dispozitie. Daca suntem intr-un mood bun, energic, dusul poate fi scurt (sa zicem, daca iti place sa canti la dus, pret de-o piesa). Daca suntem intr-un mood infrigurat, dupa o zi lunga de munca, probabil vom avea tendinta sa stam ceva mai mult sub jetul de apa calda (psihologii spun ca subconstientul nostru isi aminteste de perioada intrauterina, cand nu aveam nicio problema si eram protejati de pantecul matern). Atunci, probabil, vom sta sub dus ceva mai mult- pret de doua, trei piese. Altii vor prefera dusurile scotiene (alternand apa fierbinte cu jeturi de apa rece pentru a imbunatati circulatia), iar altii vor inlocui dusul cu o baie cu spuma.

Momentul dusului are mai multe valente decat pare prima vedere. Nu este doar despre igiena personala. Este un fel de moment de reset (ziua incepe sau se termina, ne rasfatam cu senzatia tactila a apei calde, ne bucuram simtul olfactiv cu geluri de dus parfumate).

Insa daca observi ca ai tendinta sa stai sub dus mai mult de 10 minute si daca preferi apa fierbinte, dermatologii avertizeaza ca supui pielea unei agresiuni. 

Regula de baza: dusul zilnic se face intr-un timp cat mai scurt, folosind apa la o temperatura medie (temperatura ideala a apei nu provoaca niciun fel de disconfort, nu o resimtim nici ca fiind prea rece, nici prea calda). Folosim produse hidratante, cum este Ceramidin de la Dr. Jart. Cu formula sa de ulei de dus, mentine textura sanatoasa a pielii si o curata in timp ce o hraneste cu ulei de nuca de cocos.

https://static.sole.ro/cs-photos/products/original/ceramidin-gel-de-dus-hidratant-250-ml_23536_2_1623138445.jpg

Expunerea prelungita la apa calda va usca pielea, desi asta poate sa para contraintuitiv. Ce se intampla de fapt: porii se deschid si elimina lipide pretioase, de care pielea noastra are nevoie pentru a se proteja si hrani. Lipidele mentin, de asemenea, hidratarea pielii si formeaza un fel de scut protector fata de factorii de agresiune din exterior (temperatura, poluare, bacterii). Pentru persoanele cu piele sensibila, asta se traduce in piele uscata, roseata sau mancarime. Un dus scurt, rapid, urmat de o lotiune hidratanta de calitate ar trebui sa reduca la minimum acest disconfort. Iti sugeram lotiunea MLE by Atopalm, cu o tehnologie performanta care asigura refacerea imediata a stratului lipidic deteriorat. Este perfect compatibila cu pielea sensibila, nu irita si nu provoaca alergii.

https://static.sole.ro/cs-photos/products/original/lotiune-de-corp-femei-200-ml_22191_1_1598606274.jpg

Daca preferi o varianta lush, poti completa ritualul dusului cu uleiul pentru dus J’Adore by Dior, senzual si delicat, in timp ce laptele de corp va hrani pielea si o va parfuma pentru intreaga zi sau noapte.

https://static.sole.ro/cs-photos/products/original/j-adore-ulei-de-dus-femei-200-ml_24384_1_1631195031.jpg

https://static.sole.ro/cs-photos/products/original/j-adore-lapte-de-corp-lait-sublime-femei-200-ml_24333_3_1631195592.jpg

Cum poti profita de un dus

Principalul scop al dusului este sa ne asigure igiena corporala. Indepartam bacteriile, reziduurile, pielea moarta si profitam de porii deschisi pentru a ne hidrata corect pielea. Asta inseamna ca nu o vom coplesi cu produse grase. De exemplu, daca folosim unt de corp, vom aplica o cantitate moderata- ar trebui sa se absoarba in cateva minute. Daca nu se intampla asa, inseamna ca folosim prea mult produs. Noi adoram untul de corp Tropical Blossom by Evolve Organic Beauty.

https://static.sole.ro/cs-photos/products/original/tropical-blossom-unt-de-corp-120-ml_20813_2_1572617408.jpg

Alegem produse cu un continut cat mai redus de chimicale pentru a fi cat mai blanzi cu pielea. De exemplu, uleiul de corp Saviour contine 100% ingrediente naturale.

https://static.sole.ro/cs-photos/products/original/skin-saviour-ulei-de-corp-30-ml_21830_2_1592829202.jpg

In final, putem clati rapid pielea cu un jet de apa racoritor- va ajuta porii sa se inchida mai repede si sa reducem impactul asupra stratului lipidic natural.

Thea Tudor