Cum ne protejam de Coronavirus

Daca acum cateva saptamani Coronavirus parea o amenintare si nu prea, avand in vedere distanta geografica ce ne desparte de China, iata ca lucururile au avansat mai repede decat ne-am fi imaginat ca este posibil.

Raspandirea cu o viteza ametitoare a virusului COVID-19 are la baza atat faptul ca boala este deosebit de contagioasa, cat si faptul ca se calatoreste mult, iar zborul cu avionul a devenit una dintre cele mai la indemana forme de transport. Astfel, Wohan este acum orasul pe care vom sti oricand sa-l localizam pe harta lumii, iar primavara lui 2020 va ramane, probabil intiparita in memoria colectiva ca "primavara Coronavirus". Ne ingrijoram si noi, romanii, in special acum, cand virusul a facut ravagii in Italia, iar sarbatorile pascale se apropie. Stim ca exista un numar imens de romani plecati in Italia care abia asteptau sa isi petreaca sarbatorile in familie. Iar unii dintre ei vor veni, in ciuda avertismentelor. Scolile se inchid, economia amorteste iar teama ne tine departe de locurile aglomerate. Fara sa ne panicam, putem invata din lectia dura primita de Italia: virusul trebuie luat in serios si orice forma "relaxata" de a privi lucrurile este sinonima cu "a ne fura singuri palaria".

Este momentul sa ne pese cu adevarat!

Acest virus nou, nestudiat, poate fi letal in special in segmentul persoanelor in varstă, cu un sistem imunitar slabit sau care se confrunta si cu alte probleme de sanatate. Rata mortalitatii nu este deloc neglijabila, avand in vedere in special ritmul de raspandire a COVID-19, iar anumite opinii medicale sustin ca, de fapt, rata de mortalitate s-ar putea dovedi a fi mai mare decat cifra initiala care o clasa la 2%: 3.4%! Iar cifrele sunt valabile pentru bolnavii care au acces la ingrijiri medicale in cazul unor complicatii. In acest caz, este momentul sa incepem sa gandim ca o comunitate si sa intelegem ca izolarea este utila si functioneaza atata timp cat ne uneste dorinta comuna de a ne proteja si de a ne respecta unii altora dreptul la sanatate si la viata. Regulile de igiena sunt acum mai importante ca niciodata, nu doar pentru binele personal ci si pentru cel comun.

Cum se propaga virusul COVID-19?

Virusurile nu sunt considerate fiinte vii. Cu toate acestea, dispun de material genetic, aflandu-se la intersectia dintre viu și neviu. Spre deosebire de celelalte forme de viata, nu consuma hrana si nu produc energie. Departamentul de Sanatate Publica din SUA sustine ca virusul a aparut la animale si s-a raspandit la om, apoi a dovedit ca are potential pandemic si s-a extins la nivel global. Pentru ca este un virus nou, expertii cauta inca sa inteleaga modalitatile de transmitere. Ce stim in acest moment este ca distanta persoanala considerata sigura este mai mare decat in cazul altor agenti patogeni, COVID-19 putand sa ajunga la 4.5 metri distanta de un purtator (de exemplu prin stranut sau tuse) si ca are o rezistenta foarte mare pe suprafete precum metal, plastic, lemn sau sticla. Pe aceste suprafete inerte, virusul poate supravietui pana la noua zile. Din fericire, poate fi dezactivat prin folosirea substantelor dezinfectante. Un alt aspect ingrijorator este perioada de incubatie de doua saptamani. In acest rastimp, persoanele infectate sunt contagioase fara sa prezinte vreun simptom si au fost raportate cazuri de infectare asimptomatică (cum se intampla si cu virusul HIV).

Ne spalam pe maini foarte des

Niciand nu am fost mai constienti de importanta unor gesturi simple, cum ar fi spalatul pe maini. Si totusi, se pare ca este unul dintre cele mai eficiente moduri de a ne proteja. Daca inainte ne spalam pe maini, in medie, de 6-7 ori pe zi, acum este recomandat sa ne spalam de fiecare data cand avem ocazia. Gestul devine obligatoriu dupa orice iesire din casa, fie ca circulam cu mijloace de transport in comun sau nu. Ne spalam pe maini cand intram in casa, cand ajungem la birou si dupa ce atingem clantele magazinelor ori ale cladirilor. Orice suprafata poate deveni un suport pentru acest virus, asa ca usa de la lift sau portiera masinii sunt, la modul cel mai real, potentiale surse de infectare.

Potrivit CDC (Centrul american pentru Controlul si Prevenirea Bolilor), spalatul corect pe maini este cea mai buna metoda de prevenire a transmiterii virusului COVID. Cum ne spalam corect pe maini:

  1. Mainile se umezesc cu apa curata, apoi incepem sa folosim sapunul. Spuma pe care acesta o produce este cea care creeaza frictiune si desprinde de piele murdaria si bacteriile.

 

  1. Ne asiguram ca spuma ajunge si pe dosul palmelor, intre degete si sub unghii. Ne spalam cel putin 20 de secunde pentru a ne asigura ca realizam o curatare eficienta a pielii.

 

  1. Clatim bine mainile, apoi le uscam cu prosop de hartie de unica folosinta.

Cand nu avem posibilitatea sa ne spalam pe maini, putem folosi un gel dezinfectant (dar tinem cont ca acestea sunt mai putin eficiente decat apa si sapunul) sau purtam la indemana o sticluta cu spirt medicinal intr-un recipient cu pompa cu care putem inlocui gelul dezinfectant.

Spalarea foarte frecventa a mainilor poate duce la deshidratarea pielii. De aceea, trebuie sa avem in permanenta la indemana o crema de maini ca sa restabilim echilibrul lipidic al pielii.

 

Facem dus in fiecare seara (si spalam inclusiv parul)

Virusul se poate localiza pe intregul nostru corp (si pe haine!). Insa tinem cont ca si parul este un mediu ideal pentru bacterii si microbi, asa ca daca in conditii normale ne spalam pe cap de doua, trei ori pe saptamana, va recomandam ca in aceasta perioada sa va spalati si parul zilnic. Folosim pentru corp un sapun pentru curatare profunda, iar parul il samponam temeinic, lasam spuma sa actioneze timp de un minut, apoi clatim abundent parul. Ne putem indrepta spre un sampon de uz frecvent daca avem un par normal sau gras si spre un sampon intens hidratant daca avem parul uscat. Spalarea zilnica a parului nu este obligatorie in conditii normale! Tinem cont, acum, ca traim vremuri iesite din comun si micile gesturi de igiena personala pot salva vietile celor din jur. Hidratam si corpul cu o lotiune cu formula blanda (inclusiv pielea copiilor!). De asemena, nu ne asezam pe pat sau pe fotolii cu hainele purtate in medii aglomerate si spalam rufele la o temperatura cat mai mare. In casa, purtam exclusiv haine dedicate acestui mediu unde ne dorim sa pastram un grad cat mai mic de risc! Ca sa minimizam riscul de contaminare a parului, va recomandam sa il purtati cat mai mult strans in coada sau intr-un coc lejer, in special in zone aglomerate sau in mijloacele de transport in comun.

 

Ce ne sfatuiesc medicii

Foarte mulți medici din centrele de boli infectioase din marile centre europene si nu numai au fost chemati in China pentru a ajuta la diagnosticarea, tratarea si monitorizarea noului val de imbolnăviri cu COVID 19. Iata cateva sfaturi ale unui medic aflat in Wuhan in plin focar de coronavirus:

  1. COVID 19 are o dimensiune destul de mare (celula are aproximativ 400-500 nm  (nanometru), astfel incat orice masca normala (nu doar caracteristica N95) ar trebui sa o poata filtra.
  2. Cand virusul cade pe o suprafata metalica, acesta va rezista cel puțin 12 ore.  De fiecare data cand atingeti o suprafata metalica, spalati-va bine pe maini cu sapun!
  3. Virusul poate ramane activ pe tesatura timp de 6-12 ore. Detergentul normal pentru rufe ar trebui sa omoare virusul. Pentru imbracamintea de iarna, care nu poate fi spalata zilnic, recomand sa fie expusa la soare.