COMBATEREA MITURILOR CELEBRE DESPRE DIETE

Mereu auzim despre asa zisele metode de slabit pe care le punem in practica dar nu au rezultate vizibile. S-a intamplat de multe ori ca din cauza acestor sfaturi sa ajungem sa avem probleme de sanatate cauzate de anumite mituri pe care le punem in aplicare. Cu siguranta cunoasteti ritualul celor 8 pahare de apa consumate zilnic, asa zisele calorii negative, zeama de lamaie consumata pe stomacul gol si multe altele. Cu atatea mituri informationale despre cum putem slabi rapid si fara efort, este greu sa distingem adevaratele metode care functioneaza de cele care doar ne amagesc si ne imbolnavesc. Lupta cu kilogramele este una zilnica si greu de dus. Fara sport este dificil sa scapam de surplusul de grasime. Combatem cateva mituri bine cunoscute cu ajutorul specialistilor care, au oferit cateva sfaturi despre o alimentatie corecta.

1: Nu trebuie sa mancam seara dupa o anumita ora

Exista o regula pe care multe persoane o folosesc, in ceea ce priveste cina. “Nu mai mananc dupa ora 6 sau sapte pentru ca ma ingras”. Majoritatea gandesc asa, ceea ce este total gresit. Mancarea tot aceleasi calorii le are indiferent de ora la care este consumata. Daca punem altfel problema, acest mit este partial adevarat. Daca mancati seara mai putin decat mancati la o masa normala, desigur, veti slabi in timp deoarece aportul caloric este mai mic, nu pentru ca mancati la o anumita ora. Este recomandat sa impartim egal caloriile pe care le consumam la pranz si la cina. Daca vrei sa mananci la ora 11 noaptea, fa-o. Nu este indicat sa te pui la somn cu stomacul gol dar nici sa mananci chiar inainte de culcare. Incearca mereu sa iei cina deoarece este extrem de importanta pentru corpul nostru. Este eronata informatia ca nu mai putem sa mancam nimic dupa ora 6 sau 7. Daca corpul nostru are nevoie de asta, ar fi absurd sa il privam de ceva ce pana la urma ne face noua un bine. Multe persoane nu mananca seara pentru ca au o idee preconceputa ca ceea ce consuma se depune in cantitate dubla. Gresit! Majoritatea meselor pe care le luam au cam aceeasi valoare calorica, asa ca, nu ar fi logic sa se depuna dublu doar pentru ca mancam seara!

2: Sucurile light cu 0% continut de zahar

Majoritatea femeilor care vor sa se tina de o dieta opteaza de cele mai multe ori, cand ies cu prietenii la un suc, pentru un Cola Light sau orice suc care se recomanda ca neavand zahar, in idea ca asta nu le v-a ingrasa. Sucurile in general, indiferent de cantitatea de zahar pe care o au, contin sodiu. Aceasta substanta duce la ingrasare prin faptul ca creste pofta de mancare a consumatorului. Specialistii au estimate ca din cauza acestor sucuri carbogazoase mancam in medie cu 20-25 % mai mult. Incercati sa evitati pe cat posibil bauturile carbogazoase care pe de-o parte sau alta va vor face mai mult rau decat bine. Incercati sa va faceti propriile sucuri natural din fructe si legume.

3: Micul dejun este considerat ca fiind cea mai importanta masa a zilei

Atunci cand spui cuiva ca nu mananci dimineata, se uita mirat la tine, stramba din nas si iti spune pe un ton extrem de taios: “ Tu nu stii ca dimineata este cel mai important sa mananci?”.  Aceasta idee ca daca vrem sa slabim, dimineata, trebuie sa avem cea mai consistenta masa pentru ca este cea mai importanta. De fapt, niciodata nu s-a demonstrat ca acest lucru este adevarat sau ca ar avea efecte benefice in dieta noastra. In concluzie este lipsit de sens sa ne fortam stomacul  sa ingereze mancare daca acesta nu are nevoie. Fiecare dintre noi simtit cand trebuie sa mancam si ce trebuie sa mancam pentru a ne mentine in greutatea ideala. Nici excesul, nici abstinenta de la mancare nu sunt recomandate.

4: Daca sari o masa slabesti mai rapid

Infometarea este cea mai proasta varianta de slabire. Aceasta metoda este cea mai toxica pentru  organismul nostru deoarece atunci cand corpul nu primeste substantele de care are nevoie intra intr-o stare de “avarie”. Organismul nostru va economisi energia si caloriile de care are nevoie pentru o functionalitate corecta. Toate acestea fac ca metabolismul nostru sa se adapteze situatiei, sa arda mai putine calorii si sa faca rezerve. De aici pana la efectul yoyo este doar un pas. Ce inseamna asta? Cand vom considera ca dieta prin abstinenta de la mancare a dat rezultate, vom incepe sa consumam mai mult iar metabolismul nostru va digera mai incet intr-un timp mai lung deoarece asa s-a obisnuit in perioada dietei. Astfel, toate caloriile se vor depune de doua ori mai mult. Probabil ati auzit multe povesti de la persoane in cauza, care dupa ce s-au lasat de o asemenea dieta s-au ingrasat mai tare decat erau inainte. Acesta este efectul yoyo. Daca nu oferi corpului ce are nevoie, acesta se “razbuna”!

5: Mancati putin dar des-cinci mese pe zi

Sunt specialisti care au spus ca masa luata o data la patru ore este cu adevarat necesara doar diabeticilor si in cazuri rare persoanelor care sufera de scaderi ale glicemiei. Daca corpul dumneavoastra are nevoie, mancati! Alegeti cu atentie produsele cu care va alimentati! Puteti manca cand va este foame dar sunt excluse produsele de fast-food in exces, dulciuri pana la refuz, prajeli  imbibate in ulei sau produsele care au o valoare calorica exagerata.

Miturile despre moduri rapide si simple de slabit vor fi mereu. Trebuie doar sa fiti atenti la ceea ce consumati si cantitatea in care consumati alimentele. Daca aveti grija de corpul dumneavoastra el va va rasplati cu ceea ce va doriti. Mana in mana cu o alimentative sanatoasa si corecta trebuie sa mearga sportul.